Η Ρωσία επιμένει πυρηνικά: «οι κυρώσεις δεν μας επηρεάζουν στο πρόγραμμα του διυπηρωτικού πυραύλου ‘Σατανάς ΙΙ’»

Η Ρωσία επιμένει πυρηνικά: «οι κυρώσεις δεν μας επηρεάζουν στο πρόγραμμα του τερατώδους διυπηρωτικού πυραύλου 'Σατανάς 2'»

Στα τέλη Απριλίου, όταν η Ρωσία προχώρησε σε νέα δοκιμή του υπερβαρέως διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου «Sarmat» (RS-28 Sarmat), με την χαρακτηριστική επωνυμία «Σατανάς ΙΙ», ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα κάνει όσους, στη φωτιά της επιθετικής ρητορικής προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να σκεφτούν».

Η δήλωση Πούτιν

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι «στη δημιουργία του Sarmat χρησιμοποιήθηκαν μόνο εγχώρια εξαρτήματα και, φυσικά, αυτό θα απλοποιήσει την παραγωγή του από τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και θα επιταχύνει τη μεταφορά του στο οπλοστάσιο των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων». Η αναφορά αυτή του Πούτιν είχε περάσει «στα ψιλά», ωστόσο, η σημασία της γίνεται εμφανής σήμερα, που οι συνέπειες των κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλλει στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Κανένα πρόβλημα από τις κυρώσεις

Έτσι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν έχουν επηρεάσει, με την οποιαδήποτε μορφή, το πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης του. Εξήγησε, δε, ότι η κατασκευή του Sarmat δεν εξαρτάται από παραδόσεις εξαρτημάτων ή συστημάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Όλα στη Ρωσία

Αντιθέτως, τόνισε ότι τα πάντα κατασκευάζονται από ρωσικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο Sarmat να είναι ένα οπλικό σύστημα αμιγώς ρωσικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Ακόμα, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι αρκετές μονάδες παραγωγής έπρεπε να λειτουργούν σε συγχρονισμό και να επικοινωνούν διαρκώς ώστε να μην μένουν πίσω στο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει και σε νέα δοκιμή του τερατώδους πυραύλου, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ως και δέκα πυρηνικές κεφαλές ή και υπερηχητικά οχήματα.

Τεράστιες δυνατότητες

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ’ επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο. Το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει τον ερχόμενο από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς»

Καμία δημοσίευση για προβολή