Η Ρωσία ετοιμάζεται να δοκιμάσει το νέο της stealth βαρύ βομβαρδιστικό… αν το επιτρέψει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις

Η Ρωσία ετοιμάζεται να δοκιμάσει το νέο της stealth βαρύ βομβαρδιστικό

Μπορεί η Ρωσία, λόγω των δυτικών κυρώσεων, να έχει χάσει την πρόσβαση σε σημαντικές αγορές, όπως ηλεκτρονικών και τεχνολογίας, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να σχεδιάζει δοκιμές σε ένα νέο αεροσκάφος.

Ο λόγος για το PAK-DA, όπως είναι η κωδική ονομασία του βαρέως stealth βομβαρδιστικού που η εταιρεία Tupolev έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει, εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του μέσα στο 2024… αν το επιτρέψει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης.

Το ρωσικό ιπτάμενο φτερό

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του PAK-DA άρχισε το 2009, όταν η Tupolev -η οποία έχει κατασκευάσει τα υπάρχοντα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95, Tu-22M3 και Tu-160- κέρδισε το διαγωνισμό για το σχεδιασμό και την κατασκευή του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού, το οποίο (στα χαρτιά, τουλάχιστον) θα είναι συγκρίσιμο με το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ, το Β-21, ήτοι θα έχει σχήμα ιπτάμενου φτερού, stealth ιδιότητες και θα μπορεί να μεταφέρει κατευθυνόμενες και μη βόμβες.

Νέες καθυστερήσεις εν όψει

Όπως συνέβη με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ρωσίας για πολλά χρόνια μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, έτσι και το PAK-DA προχώρησε με μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα, τα οποία, ωστόσο, ενδέχεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Δύση. Από τη μία, μια ύφεση της ρωσικής οικονομίας θα προκαλέσει νέα προβλήματα στις χρηματοροές προς τα εξοπλιστικά προγράμματα και από την άλλη, οι κυρώσεις αποστερούν από τη Ρωσία πρόσβαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροτσίπ, που είναι απαραίτητα για τα συστήματα του αεροσκάφους και για τις κατευθυνόμενες βόμβες που θα μεταφέρει.

Ψάχνοντας τσιπάκια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία αφαιρεί τσιπάκια από καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές -ακόμα και από πλυντήρια ή ψυγεία-, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε κατευθυνόμενα βλήματα, όπως πυραύλους κρουζ, και άλλα οπλικά συστήματα. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και μαζί της και τα σχέδια για το PAK-DA, το οποίο, προφανώς, χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα τσιπάκι που ρυθμίζει τη θερμοκρασία σε έναν οικιακό καταψύκτη. Το πρόβλημα, δε, γίνεται χειρότερο, αν σκεφθεί κανείς ότι ακόμα και η Κίνα δεν έχει τη βιομηχανία που θα της επέτρεπε να παράσχει με κάποιο τρόπο στη Ρωσία τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για το βομβαρδιστικό και τα κατευθυνόμενα βλήματα.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Από την άλλη, μια νέα καθυστέρηση στο PAK-DA -ή, ακόμα χειρότερα, μια ακύρωση του προγράμματος- μοιάζει καταστροφική για τη Ρωσία, καθώς τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που διαθέτει είναι γερασμένα (το Tu-95 έρχεται από το μακρινό 1956, το Tu-22M3 από το 1983 και το Tu-160 από το 1987), παρότι συνεχίζουν να αποτελούν τον εναέριο άξονα της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας. Αν το νέο βομβαρδιστικό δεν έλθει και δεν έλθει στην ώρα του, τότε ως το 2040 η Μόσχα πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνεται στις παγκόσμιες δυνάμεις που διαθέτουν τη δυνατότητα πυρηνικού χτυπήματος από γη, θάλασσα και αέρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή