Η Ρωσία μετατρέπει σε «όπλο» το πετρέλαιο, περικόπτει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως

Καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές για το πετρέλαιο στη Ρωσία

Την τακτική που επιχείρησε να ακολουθήσει με το φυσικό αέριο, φαίνεται ότι εφαρμόζει και με το πετρέλαιο η Ρωσία, προκειμένου να απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Έτσι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβολή από τη Δύση ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή περίπου στο 5% της παραγωγής της τον Μάρτιο.

Περικοπή κατά 5%

«Από σήμερα, πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως δηλώθηκε προηγουμένως, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα τις αρχές του “ανώτατου ορίου τιμών”», δήλωσε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της αγοράς».

Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία είχε συνομιλίες με ορισμένα μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή, ενώ ο Νόβακ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει επίσημες διαβουλεύσεις, καθώς η απόφαση ήταν εθελουσία. Πάντως, εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι ο οργανισμός δεν σχεδιάζει κάποια αντίστοιχη ενέργεια.

Αύξηση στις τιμές

Οι ανακοινώσεις της Μόσχας προκάλεσαν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού διαμορφώνεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και του brent πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά σχεδόν 2,2%.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ανακοινώθηκε μόλις εννέα ημέρες αφότου επιτροπή του ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, ενέκρινε την τρέχουσα πολιτική παραγωγής της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αφήνοντας σε ισχύ την μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Αντίποινα για το πλαφόν

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός “ανώτατης τιμής” στην πώληση του ρωσικού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η απόφαση της Μόσχας αποτελεί αντίποινα, ακριβώς για την εφαρμογή του πλαφόν.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μετά τις νέες κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις στην πώληση πετρελαίου, βασική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσίασε έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Ο χαμηλότερος όγκος εξαγωγών συρρίκνωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας κατά 58,2% στα 8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, συμπιέζοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα.

G7: Όλα βαίνουν βάση στόχων

Από την πλευρά του G7, αξιωματούχος της ομάδας δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στους στόχους και τυχόν περικοπές της ρωσικής παραγωγής θα πλήξουν δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες αναφορές δείχνουν ότι σημαντική ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσης έχει αποσταλεί με δεξαμενόπλοια που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμών.

Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε τις αγορές να μην παίρνουν τοις μετρητοίς τις ανακοινώσεις της Μόσχας σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Από την άλλη, πάντως, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να πάρει εκ νέου την ανηφόρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή