Η Ρωσία «στέλνει τροχιοδεικτικά» για την αποστολή πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, μιλά για αύξηση κινδύνου άμεσης σύγκρουσης

Οι συνεχιζόμενοι εξοπλισμοί της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ με εξελιγμένα οπλικά συστήματα φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει τη Ρωσία, η οποία δηλώνει ότι βλέπει τις κινήσεις αυτές «πολύ αρνητικά».

«Πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό»

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία «εξαιρετικά αρνητικά». Ο Ριάμπκοφ επικέντρωσε την κριτική του στα σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Κίεβο με το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS-High Mobility Artillery Rocket System), ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων με βεληνεκές που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 200 μίλια, ωστόσο, η Ουάσινγκτον λέει ότι αυτό θα περιοριστεί.

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει ένα στοιχείο “αυτοπεριορισμού” είναι άχρηστες», είπε ο Ριάμπκοφ. «Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, εμπλέκονται σε μια σκόπιμη ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με τον όγκο των όπλων που στέλνουν είναι προφανές». Προσέθεσε δε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν….σε μία “στρατηγική ήττα” την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

«Δεν εμπιστευόμαστε την Ουκρανία»

Από την πλευρά του, ο port parole του του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε.

«Όχι, για να εμπιστευτείς, πρέπει να έχεις εμπειρία σε περιπτώσεις που αυτές οι υποσχέσεις τηρήθηκαν. Δυστυχώς, τέτοια εμπειρία απουσιάζει εντελώς. Αντίθετα, η όλη εξέλιξη των γεγονότων το επιβεβαιώνει, ξεκινώντας από την κύρια προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Ζελένσκι, μια για πάντα για να τερματιστεί ο πόλεμος στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δεν υπήρξε κανένας περιορισμός», είπε.

Περί Ντονμπάς

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έπαψαν επίσης να υφίστανται με υπαιτιότητα της ουκρανικής πλευράς και τόνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν συστηματικά τους υπάρχοντες κινδύνους και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. «Ας μην μιλάμε για τα χειρότερα σενάρια», είπε. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποσχέθηκε νωρίτερα να μην χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα εκτεταμένου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει πως θα λάβουν την «καλύτερη απόφαση».

Καμία δημοσίευση για προβολή