Η Σούδα στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας

Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Σούδα ως σταθερό πυλώνα της στρατιωτικής ισχύος τους στην Μεσόγειο.
  • Φτάνει σήμερα στην Ελλάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάϊκ Πομπέο, σε μία επίσκεψη κρίσιμη για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και κυρίως η επιλογή του να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη,  έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι ΗΠΑ αφενός επιστρέφουν στα Βαλκάνια και αφετέρου επιλέγουν την Σούδα ως σταθερό πυλώνα της στρατιωτικής ισχύος τους στην Μεσόγειο.

Κύριο μέλημά του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι η οριστική επιλογή της Ελλάδας ως πυλώνα των Ατλαντικών διευθετήσεων και επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ δείχνουν να υποβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν.

H επίσκεψη Πομπέο θα σηματοδοτήσει έτσι την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον  στον τομέα της άμυνας, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που εγκρίθηκε πέρυσι.

Το γεγονός αυτό δίνει από μόνο του μήνυμα στον Ερντογάν και στην επιθετικότητα που επιδεικνύει απέναντι στη χώρα μας.

Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των 4 φρεγατών

Πέρα από αυτά, στον τομέα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ (μέσω της Λόκχιντ Μάρτιν) έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Ταυτοχρόνως, καταγράφεται έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), υπάρχει  αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) με παράλληλη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα.

Γιατί η Αθήνα θα ζητήσει δεύτερο ναύσταθμο

Η Αθήνα από την πλευρά της θα ζητήσει στήριξη για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) να έχει αναβαθμισμένες δυνατότητες στα επόμενα χρόνια.

  • Άλλωστε, όπως πρώτο έγραψε το Economico, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι η σταδιακή μεταφορά των αεροπορικών και των (πυρηνικών) πυραυλικών δυνατοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ (στα Αδανα της Τουρκίας), στη βάση της Σούδας, η οποία έτσι καθίσταται ο ισχυρός κόμβος ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Είναι επίσης πιθανά, παράλληλα με την αξιοποίηση της Σούδας άλλα δύο σενάρια:

  • Η στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία με βάση την MDCA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και η χρησιμοποίηση από την αμερικανική αεροπορία για εκπαιδευτικούς λόγους των αναβαθμιζόμενων δυνατοτήτων του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα (πρώτο σκέλος μιας περιοδείας που περιλαμβάνει την Κροατία, την Ιταλία και την Αγία Εδρα) έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην  Αγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο σπεύδουν να υπενθυμίσουν  ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεσούσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο είχε βρεθεί και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες είτε μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είτε διά του εκπροσώπου της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, τέθηκαν εκ νέου ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και οι μειονότητες, που η Αθήνα προφανώς δεν συζητάει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή