Η στήριξη της μεσαίας τάξης στην αιχμή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τί έχει “κλειδώσει” και τί παραμένει ανοικτό

    Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση στη βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα (την Τετάρτη εκτός απροόπτου) αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες, κρίσιμες, πάντως, λεπτομέρειες.

    • Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω του νομοσχεδίου να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα της οικονομικής αλλά και πολιτικής της φιλοσοφίας που έχει στην αιχμή τη στήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης που επλήγη βάναυσα στα χρόνια της κρίσης, ενώ βρέθηκε στο “στόχαστρο” της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το νομοσχέδιο, ωστόσο,  θα δίνει φορολογικές ανάσες σε όλους: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ελαφρύνσεις που θα ξεκλειδώνουν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι για άλλους μεγαλύτερες και για άλλους μικρότερες. Το σύνολο των παρεμβάσεων θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, και οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.

    Περισσότερο κερδισμένοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, οι έγγαμοι με δυο ή περισσότερα παιδιά, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις.

    Οπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης για δαπάνες που φτάνουν το 30% μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για όλους και όχι μόνο για τους μισθωτους και συνταξιούχους και συγκεκριμένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων  αλλά και η αλλαγή στον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματικών, έρχονται ελαφρύνσεις.

    Αντιθέτως, ανοικτό παραμένει μέχρι στιγμής αν τελικά θα μετρούν  διπλές οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα για πληρωμές σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, καθώς και το ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου που θα βαρύνει τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία θα προσφέρει περισσότερες δόσεις. Στην πρώτη περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ηλεκτρονικές πληρωμές σε POS υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, γιατρών και δικηγόρων εξετάζεται να μετρούν διπλά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες (Εθνος), εξάλλου, παράλληλα με τις αλλαγές στη φορολογία,  εντός του 2020 έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθορίσουν και τις αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία ακινήτων, όπως στους φόρους μεταβίβασης και στον ΕΝΦΙΑ.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται  να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα προβλέπει τα εξής:

    Θέσπιση κινήτρων προκειμένου εύποροι φορολογούμενοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Τα κίνητρα αυτά εξετάζεται να πάρουν τη μορφή της προνομιακής φορολόγησης του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

    Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος θα “απαιτεί” η Εφορία από το 2020. Η σχετική υποχρέωση επεκτείνεται, εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους, δηλαδή φορολογούμενους που δηλώνουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εισόδημα από ενοίκια. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών δαπανών που λείπουν από τους φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλή παραοικονομία να μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους.

    – Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρο κληρονομιάς), αντί για 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα. Το επιτόκιο της ρύθμισης θα αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των δόσεων. Έτσι, φορολογούμενος που επιλέγει περισσότερες δόσεις θα βαρύνεται και με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το επιτόκιο 5% που έχει σήμερα η πάγια ρύθμιση. Επιπλέον, η ελάχιστη δόση μελετάται να είναι στα 15 ευρώ.

    Αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος σε είδος, δηλαδή των παροχών σε είδος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Στόχος των αλλαγών θα είναι η μείωση του φορολογικού βάρους για τους εργαζομένους που λαμβάνουν και τις επιχειρήσεις που δίνουν παροχές σε είδος (π.χ. εταιρικό Ι.Χ., πληρωμή ενοικίου εργαζομένου, παιδικού σταθμού, διδάκτρων σχολείου).

    – Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.

    – Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.

    – Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

    Κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.

    Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, και μάλιστα αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006.

    Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

    Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

    – Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για τα κράνη μοτοσυκλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

    – Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειώνονται κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται πάνω από τα 20.000 ευρώ.

    Δείτε τη νέα φορολογική κλίμακα

    [more]

    Η νέα κλίμακα

    Εισόδημα Συντελεστής

    Έως 10.000 ευρώ 9% (από 22%)

    10.001-20.000 ευρώ 22%

    20.001-30.000 ευρώ 28% (από 29%)

    30.001-40.000 ευρώ 36% (από 37%)

    40.001+ευρώ 44% (από 45%)

    Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:

    Άγαμος: 777 ευρώ, που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

    Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ, για να προκύψει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

    Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ, για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.

    Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

    Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.340 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

    Έγγαμος με 4 παιδιά και άνω: 1.560 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο 13.000 ευρώ.

    Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

    Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση, που φτάνει τα 1.300 ευρώ, θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

    [/more]

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή