Η συναισθηματική και ψυχολογική σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος

  • Η ανάγκη για ανθρώπινο άγγιγμα είναι μία από τις βασικότερες, πρωταρχικές μας ανάγκες.
  • Η στέρηση του αγγίματος, συσχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι τελευταίοι 18 μήνες δεν βοήθησαν τους ανθρώπους να αγγίζονται, ακριβώς το αντίθετο.  Σε καραντίνα στο σπίτι και απομονωμένοι από φίλους, πολλοί άνθρωποι έχουν αισθανθεί έλλειψη σύνδεσης τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Αγκαλιές και χειραψίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και παρόλο που ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στο φυσιολογικό, η άνοδος της παραλλαγής Delta υποδηλώνει ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση πιθανότατα θα συνεχίσει να καθορίζει τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό που φαίνεται να χάθηκε σε μεγάλο βαθμό, είναι τελικά μία θεμελιώδης ανάγκη: η ανάγκη για ανθρώπινο άγγιγμα.

Η επιστήμη της αφής

Η έρευνα που καταδεικνύει την ανάγκη για ανθρώπινο άγγιγμα είναι τεράστια. Από αναπτυξιακή άποψη, τα βρέφη κυριολεκτικά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ανθρώπινο άγγιγμα. Η επαφή δέρματος με δέρμα ακόμη και την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών και της αναπνοής των νεογνών και μειώνει το κλάμα (Ferber, Feldman, & Makhoul, 2008). Το άγγιγμα αυξάνει επίσης τις ορμόνες χαλάρωσης των μητέρων και βοηθά στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης. Μια μελέτη εξέτασε την αισθητηριακή στέρηση των παιδιών σε ορφανοτροφεία στη Ρουμανία (Carlson & Earls, 1997). Τα παιδιά που στερούνται αφής, όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς, είχαν εντυπωσιακά χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης κορτιζόλης και ανάπτυξης για την ηλικιακή τους ομάδα.

Ο Harlow  διεξήγαγε πολλά πειράματα, τα οποία αποκάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό κακών αποτελεσμάτων υγείας που προκύπτουν όταν στερούμαστε την αφή. Η συσχέτιση μεταξύ άγχους , κατάθλιψης, άγχους και αφής είναι μεγάλη και αντιστρόφως σχετιζόμενη. Έχει διαπιστωθεί ότι το άγγιγμα ηρεμεί το νευρικό μας κέντρο και επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς μας.

Το ανθρώπινο άγγιγμα μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση καθώς και την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης γνωστής για την προώθηση του συναισθηματικού δεσμού με τους άλλους.

Μελέτες που χρησιμοποιούν σαρώσεις PET έχουν διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος σιωπά ως απάντηση στο άγχος όταν κρατιέται το χέρι ενός ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο όταν το χέρι που κρατάτε είναι αυτό ενός αγαπημένου σας προσώπου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα κι αν είναι απλώς ένας ξένος (Field, 2010).

Πώς να αυξήσετε το άγγιγμα στη ζωή σας

Λαμβάνοντας υπόψη την προφανή σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος, ένα ερώτημα μπορεί να είναι πώς να εισαγάγετε περισσότερο από αυτό στη ζωή σας.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επωφεληθείτε από τα θεραπευτικά οφέλη της αφής είναι το μασάζ. Η θεραπεία μασάζ έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την κατάθλιψη, αυξάνει την προσοχή και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (Lindgren, Jacobsson & Lamas, 2014).

Εάν η θεραπεία μασάζ δεν σας ενδιαφέρει, ίσως είναι ένα μανικιούρ ή πεντικιούρ ή άλλος τύπος θεραπείας σπα που περιλαμβάνει άγγιγμα να σας ταιριάζει καλύτερα.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα κατοικίδια μιμούνται μερικά από τα οφέλη της ανθρώπινης αφής, αρκεί να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να τα χαϊδεύετε (Young et al. 2020).

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή