Η Telegraph στέλνει τους πλούσιους στην Ελλάδα – Οι κρίσιμες εκλογές στην Βρετανία θα ορίσει την τύχη τους

Η Ελλάδα με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν θέλει να γίνει το «καταφύγιο» για τα μεγάλα πορτοφόλια, την ίδια στιγμή που η Δύση έχει αποφασίσει να «κυνηγήσει» τον πλούτο με βαριά φορολογία, ενώ μαίνεται ένας πλειοδοτικός «πόλεμος» μεταξύ των χωρών της Μεσογείου που θέλουν να προσελκύσουν τους εύπορους πολίτες εκτός ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει πως μεσογειακή Ελλάδα με το θερμό της κλίμα, γίνεται πιο φιλική πλέον για τους πλούσιους που μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην χώρα πραγματοποιώντας από το μεγάλο τους πορτοφόλι μια πολύ μικρή επένδυση.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μετά από χρόνια ύφεσης και capital controls που έστειλε τους πλούσιους να φεύγουν τρέχοντας, το ταλαιπωρημένο κράτος αναζητεί έναν σύντομο δρόμο για την ανάπτυξη. Το σχέδιο δεν περιμένει τους ντόπιους και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την περιουσία τους σε βάθος χρόνου, αλλά προσκαλεί μέσω της χορήγησης βίζας τα «μεγάλα πορτοφόλια».

Για να λάβει κάποιος εκατομμυριούχος την βίζα, απλά πρέπει να υποσχεθεί μια επένδυση 500.000 ευρώ στην χώρα και εκτός από την άδεια παραμονής, θα φορολογούνται με έναν σταθερό φόρο 100.000 ευρώ τον χρόνο για το παγκόσμιο εισόδημα τους και επιπλέον 20.000 για κάθε δραστηριότητα στην χώρα.

Αυτοί που θα επενδύσουν τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό θα μπορούν να περιμένουν ακόμα χαμηλότερους φόρους. Αυτό θα έπρεπε να σημαίνει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ευημερία της χώρας.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αυτό φαίνεται περίεργο στο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, καθώς οι Εργατικοί έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για τους εύπορους. Για τους Εργατικούς, οι πλούσιοι είναι βδέλες που βγάζουν τα χρήματα τους μόνο μέσα από την εκμετάλλευση και πρέπει να αποβληθούν από την κοινωνία. Η αμερικανική πολιτική επίσης στρέφεται κατά των δισεκατομμυριούχων με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν να θέλει να εφαρμόσει έναν φόρο πλούτου αν καταφέρει να εκλεγεί του χρόνου στις προεδρικές εκλογές με τους Δημοκρατικούς.

Αυτός ήταν ο τρόπος σκέψης και στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια, αναφέρει η Telegraph που σημειώνει οτι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ανήλθε στην εξουσία κήρυξε πόλεμο στους ολιγάρχες. Ο ανώτατος φόρος της χώρας βρέθηκε στο 55% (ο κανονικός φόρος 45% και 10% η εισφορά αλληλεγγύης) και ήταν από τους υψηλότερους στις χώρες του ΟΟΣΑ και τις ανεπτυγμένες οικονομίες χωρίς να είναι ακριβώς φιλικός προς τους εκατομμυριούχους.

Όμως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας από το καλοκαίρι, Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει περισσότερους πλούσιους κατοίκους σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει πως θα επενδύσουν και θα ξοδέψουν χρήματα στη χώρα, προσφέροντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που είναι τόσο απαραίτητες στη χώρα όπου η ανέργια βρίσκεται στο 17%.

Η Ελλάδα δεν είναι ωστόσο η πρώτη χώρα που έχει επιχειρήσει κάτι παρόμοιο καθώς στην Μεσόγειο εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ένας πλειοδοτικός «πόλεμος» για την προσέλκυση των πλουσίων.

Η Ιταλία έχει μια παρόμοια πολιτική με την Ελλάδα, ενώ η Μάλτα προσφέρει «Golden visa» σε θελκτικούς επενδυτές. Η Κύπρος προσφέρει διαβατήρια σε όσους έχουν «βαθιές τσέπες», αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Η Πορτογαλία έχει ένα καθεστώς χαμηλής φορολογίας σε ένα γενικότερο πλαίσιο εγκατάστασης για τους μη γηγενείς.

Καταλήγοντας η εφημερίδα προτρέπει όποιον θέλει να αναζητήσει ένα πιο θελκτικό σπίτι μετά την εκλογή Κόρμπιν και τον ψυχρό εκλογικό Δεκέμβρη, μπορεί να το αναζητήσει σε πιο θερμά κλίματα κάνοντας μόνο μερικά… μικροέξοδα.

Καμία δημοσίευση για προβολή