Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Όργιο φοροδιαφυγής με λίγους να έχουν ξεζουμιστεί

    ΟΟΣΑ ανάπτυξη
    Του Γιάννη Πολίτη

    Την ώρα που τα πανηγύρια για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια καλά κρατούν,  οι διεθνείς οργανισμοί αναδεικνύουν την θλιβερή πρωτιά της χώρας στην υψηλή φορολογία αλλά για λίγους. Και κάνουν έτσι γνωστό παγκοσμίως ότι η Ελλάδα είναι απαγορευτική επιλογή για επενδύσεις. Αυτές που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ για να ξεκολλήσει το κάρο από την λάσπη.

    Είμαστε η χώρα που πάει κόντρα στην παγκόσμια τάση που θέλει μείωση των φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Εδώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Πληρώνουν λίγοι πολλά και οι πολλοί τίποτε ή ελάχιστοι.

    Με στοιχεία και αριθμούς λοιπόν πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ αναδείχθηκε η Ελλάδα μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Συνεργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης). Τα στοιχεία αφορούν στο διάστημα 2015 και 2016 αναδεικνύοντας την υπερφορολόγηση που συντελείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» του ΟΟΣΑ οι φορολογικές επιβαρύνσεις μέσα σε 12 μήνες (περίοδο 2015-2016) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3% στην Ελλάδα. Σε βάθος δεκαετίας ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως το διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,4%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Αντιθέτως στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%. Επίσης στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ κρατά τα ινία και στο μέτωπο της φορολογίας των ακινήτων.

    Στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται αναφορά στα ψηφισμένα από το 2017 φορολογικά αντίμετρα που θα ενεργοποιηθούν το 2019, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%.Υπογραμμίζεται πάντως ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων προϋποθέτει την έγκριση των θεσμών.

    Από το politisonline.com

    Καμία δημοσίευση για προβολή