Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο για τα κοιτάσματα: Στοχεύει να αναθεωρήσει τον χάρτη της Μεσογείου

  Το άρθρο της εφημερίδας Le Monde (των Louis Imbert, Marie Jégo, Hélène Sallon, Nabil Wakim) αναλύει τους συσχετισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο υπό το φως της ανακάλυψης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

  Αναφέρει ότι τα πλούσια κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν διαταράξει την ισορροπία στην περιοχή. Η Τουρκία είχε όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη, όμως ο ρόλος του Ερντογάν και η οικονομική ύφεση στην Τουρκία δεν το επέτρεψαν.

  Η επεκτατική διάθεση του Ερντογάν

  Η αντιπαράθεση όμως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεπέρασε το ζήτημα των κοιτασμάτων, καθώς ο Erdogan δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το χάρτη έχοντας επεκτατική διάθεση.

  Ήδη το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτησή του. Ωστόσο, τα έσοδα δε φαίνεται να δημιουργούν ικανό κεφάλαιο για τις επόμενες γενιές.

  Το 2020, για πρώτη φορά, το Ισραήλ άνοιξε την κάνουλα του Λεβιάθαν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, επιτρέποντας την πρόσβασή τους στο 85% της παραγωγής. Η Ιορδανία αγόρασε ισραηλιτικό αέριο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δέκα χρόνων.

  Η Αίγυπτος δεν έχει ανάγκη το ισραηλιτικό αέριο, διαθέτει όμως υποδομές υγροποίησής του και επανεξαγωγής του που το Ισραήλ δεν έχει. Η ανταλλαγή αερίου μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ δεν είναι κάτι νέο, σταμάτησε όμως όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήρθαν στην εξουσία στην Αίγυπτο. Ώσπου το 2015 η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος άλλαξε πάλι τα πράγματα.

  Η συνεργασία με το Ισραήλ επιτρέπει στην Αίγυπτο να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή εξαγωγών. Το Ισραήλ από τη μεριά του θέλει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως γέφυρα για να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Αραβική χερσόνησο. Μένει ωστόσο να φανεί εάν όλα αυτά τα ενεργειακά σχέδια θα πραγματοποιηθούν, καθώς μπορεί να έλθουν σε αδιέξοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Η αθρόα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

  ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde

   

  Καμία δημοσίευση για προβολή