Η Τουρκία δωρίζει τρία drones Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, διακινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει την οργή της Μόσχας

Την απόφασή της να δωρίσει στην Ουκρανία τρία επιθετικά drones τύπου Bayraktar TB2 ανακοίνωσε η εταιρεία Baykar, που ανήκει σε γαμπρό του Ερντογάν και κατασκευάζει τα άκρως επιτυχημένα στο πεδίο της μάχης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η Baykar προχώρησε σε αυτή την κίνηση όταν έμαθε ότι Ουκρανός τηλεοπτικός αστέρας, ο Σερχίι Πριτούλα, διοργάνωσε έρανο προκειμένου να συγκεντρωθούν 20 εκατ. δολάρια, ώστε η χώρα του να αγοράσει κι άλλα Bayraktar TB2. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία εξήρε το φρόνημα των Ουκρανών και την αγάπη για την πατρίδα τους και κάλεσε τον Πριτούλα να διαθέσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για βοήθεια σε εκτοπισμένους συμπατριώτες του.

«Θρύλος» για τους Ουκρανούς

Η Ουκρανία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση των Bayraktar TB2 κατά ρωσικών δυνάμεων και τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν καταστροφικά, ιδίως κατά ρωσικών τανκς τα οποία χτυπήθηκαν από τα drones. Μάλιστα, Ουκρανία και Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε κοινή παραγωγή των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σχέδιο που καθυστερεί λόγων της ρωσικής εισβολής.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, ισχυρίζονται ότι έχουν καταρρίψει κάποια Bayraktar TB2, χωρίς, ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί να έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, η Μόσχα έχει εκφράσει δυσφορία για την πώληση των drones στην Ουκρανία, αλλά και για την αξιοποίηση Τούρκων χειριστών σε επιχειρήσεις κατά ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς και άλλες περιοχές της χώρας.

Η ισορροπία της Άγκυρας

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα, στην προσπάθειά της να «τα έχει καλά» και με τη Μόσχα αλλά και με το Κίεβο, έχει δηλώσει ότι έχει καλέσει την Baykar να μην πουλήσει άλλα drones στην Ουκρανία. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι πωλήσεις γίνονται απευθείας από την εταιρεία και δεν έχουν διακρατικό χαρακτήρα, αλλά και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να απαγορευτεί σε μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παραμένει η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «ενδιάμεσου» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Το ερώτημα, πλέον, είναι αν η νέα προμήθεια Bayraktar TB2 στην Ουκρανία θα επηρεάσει επί τα χείρω τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και πώς θα εκδηλωθεί η ρωσική ενόχληση.

Καμία δημοσίευση για προβολή