Αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα πριν αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας – Γιατί οι Τούρκοι εμμένουν στην προκλητική ρητορική τους

Αποστολή Μάας στην Άγκυρα

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, τη Δευτέρα μεταβαίνει στη γειτονική χώρα  ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, με ειδική αποστολή.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία γίνεται ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών (έχουν οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου), τις οποίες το Βερολίνο επεδίωκε και, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρέτισε την ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου και θα έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα, με προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, ενώ η Αθήνα επιμένει στην τήρηση του πλαισίου που έχει θέσει.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη 

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Κυριακή, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο γνώστης της τουρκικής γλώσσας πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά, η ομάδα δηλαδή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, θα βρίσκονται στο μακρύ ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, μέρος του οποίου θα πρέπει να γίνει οδικώς, λόγω των περιορισμών στις απευθείας πτήσεις προς τη γειτονική χώρα που έχει επιφέρει η πανδημία.

Η χιλιομετρική διαδρομή είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη που πρέπει να διανύσουν οι Ελληνες διπλωμάτες προκειμένου να συναντήσουν τους Τούρκους συναδέλφους τους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, τον μόνιμο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ, τον διευθυντή αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και τον Μπαρίς Καλκαβάν.

Η Ελλάδα συζητάει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Η ελληνική πλευρά κατέρχεται με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα), ενώ από την τουρκική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει πρόθεση επέκτασης της ατζέντας σε θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή οι αποκαλούμενες «γκρίζες ζώνες».

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισαγάγουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συζήτηση, κάτι που, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της ελληνικής αντιπροσωπείας να το κουβεντιάσει.

Αλλωστε, οι διερευνητικές επαφές είναι ένα φόρουμ στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει όποια άποψη επιθυμεί, αλλά επί της ουσίας συζήτηση γίνεται μόνο για όσα συμφωνούν ρητώς και οι δύο πλευρές.

Η Τουρκία έθεσε τέτοια ζητήματα και το 2011 και έκτοτε, όσες φορές ζήτησε ένταξη της αποστρατιωτικοποίησης, άλλες τόσες η ελληνική πλευρά απέρριψε το αίτημα.

Το εγγενές δικαίωμα της Ελλάδας για αυτοάμυνα

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), οι ελληνικές θέσεις έχουν κοινοποιηθεί από το 2011 στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με ρηματικές διακοινώσεις που επαναλαμβάνονται έκτοτε και επισημαίνουν ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση έχουν σκοπό να υπονομεύσουν το εγγενές δικαίωμα της Ελλάδας για αυτοάμυνα, που αφενός αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου, αφετέρου αιτιολογείται από σειρά απειλών, με κύρια αυτή του πολέμου (casus belli) που η τουρκική Εθνοσυνέλευση συντηρεί από το 1994.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, άλλωστε, ήδη υπάρχει τεράστια αντιπολιτευτική πίεση για διεύρυνση της ατζέντας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπερεθνικιστικό κόμμα ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ ήδη κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές σε μια διαδικασία που καθορίζεται από την Ελλάδα.

Εθνικιστική ρητορική

Αυτή η εθνικιστική ρητορική και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει θέσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγούν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι οι διερευνητικές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια απόπειρα χαρτογράφησης του εδάφους που έχει διαμορφωθεί στην τουρκική πλευρά, έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια σκληρού νεοοθωμανισμού και εθνικιστικής έξαρσης, με την κρίση του «Ορούτς Ρέις» να αποτελεί το επικίνδυνο αποκορύφωμά της.

Από την Αθήνα διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον κ. Ερντογάν εφόσον οι συνθήκες σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχιστούν, σε καμία περίπτωση όμως πριν από τις διερευνητικές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο δίαυλος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα είναι ανοικτός πάντως, κάτι που φάνηκε ακόμα και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Η πρόσκληση αρχικά κοινοποιήθηκε από το Λευκό Παλάτι προς το Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία ειδοποιήθηκε υπηρεσιακά και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέλαβε και τη σύνταξη της λακωνικής ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών, πανομοιότυπης με την τουρκική.

Η  προσπάθεια ελέγχου της διαδικασίας από τον Ερντογάν

Οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν από τη δήλωση που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα (Δευτέρα) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου οφείλονται, μάλλον, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως μετέχων σε μια διαδικασία που, όπως έχει φανεί, ελέγχεται απευθείας από τον κ. Ερντογάν και τον βασικό συνεργάτη του σε αυτά τα θέματα, τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για τα χωρικά ύδατα το καλοκαίρι του 2011, ωστόσο ο βασικός ανασχετικός παράγων σε εκείνη τη φάση ήταν η αδυναμία της ευρισκόμενης υπό κατάρρευση κυβέρνησης Παπανδρέου να σπαταλήσει περαιτέρω πολιτικό κεφάλαιο, λόγω της κρίσης των πρώτων μνημονίων.

Στην, εξαιρετικά δύσκολη, περίπτωση που οι δύο πλευρές, Αθήνα και Αγκυρα, καταλήξουν σε κάποιου είδους σύγκλιση, οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή