Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με… drones: Πούλησε 20 Bayraktar TB2 στα ΗΑΕ, ενδιαφέρον δείχνει και η Σαουδική Αραβία

Αιματηρές business της Τουρκίας με drones στον εμφύλιο της Αιθιοπίας

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της εξαιρετικά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της, ωστόσο, σε μια εποχή αστάθειας και ανησυχίας για συρράξεις, φαίνεται ότι η Άγκυρα διαθέτει ένα «κλειδί» που της ανοίγει πολλές πόρτες.

Η επιτυχία των Bayraktar 

Ο λόγος για τα επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (με απλά λόγια drones) Bayraktar TB2, η δράση των οποίων στη Λιβύη και -κυρίως- στην Ουκρανία έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών, οι οποίες και σπεύδουν να συζητήσουν με την Άγκυρα για να τα αποκτήσουν και να τα εντάξουν στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar παρέδωσε 20 οπλισμένα Bayraktar στα ΗΑΕ αυτόν τον μήνα καθώς η διεθνής ζήτηση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκε μετά την αποτελεσματικότητά τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη.

Το πρόβλημα του Ιράν

Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία ελπίζουν να αξιοποιήσουν την προσέγγισή τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιθετικότητα του Ιράν, καθώς τα δύο κράτη έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με drones σε πόλεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που αποδίδονται στους αντάρτες Χούθι που είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης στην Υεμένη.

Οι τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύονται για την απόκτηση TB2 από την Άγκυρα. «Αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παραδώσουν γρήγορα 20 οπλισμένα drones», είπε μια τουρκική πηγή, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκαν στη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τα drones ως διαπραγματευτικός μοχλός

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει παραδώσει μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ΗΑΕ και ότι τα Εμιράτα ζητούν περισσότερα. Η Σαουδική Αραβία ήθελε επίσης να αγοράσει επιθετικά drones και να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την κατασκευή τους στο έδαφός της, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Baykar εξετάζει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για ένα εργοστάσιο παραγωγής, αλλά είπε ότι αυτή ήταν μια στρατηγική απόφαση που θα ληφθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα ότι άλλα θέματα, όπως οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Τουρκία, «δεν προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή