Η Τουρκική επιθετικότητα σε πρώτο πλάνο στις συνομιλίες Μητσοτάκη – Νετανιάχου. Πότε ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών

Η 1η Αυγούστου ορίζεται ως η ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού της Ελλάδας προς το Ισραήλ. Αυτό τόνισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συζητήσεις τους.

  • Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κομβική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο μέτωπο-αιχμή της ενέργειας.

Την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζοντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι δύο ηγέτες.

«Ηρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς σημαντικούς τομείς», είπε ο πρωθυπουργός.

  • «Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στρατηγική συνεργασία, μια σχέση που μπορεί να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον κοροναϊό, παρά την επιτυχή πρώτη φάση πρέπει να στείλουμε το μήνυμα επαγρύπνησης. Αναγνωρίσαμε επίσης ότι πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία. Και οι δύο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα.

Από 1η Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά, θα υποδεχθούμε τουρίστες και από το Ισραήλ. Μιλήσαμε και για άλλους τομείς θα υπογράψουμε πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια, θα συναντηθώ με ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για θέματα άμυνας και το πώς μπορεί αυτή να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

  • Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου για το θέμα της επιθετικότητας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αγκυρα στη Λιβύη.

«Θα επιδιώκουμε διαρκώς την ειρήνη σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

“Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας.

Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες…”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καμία δημοσίευση για προβολή