Η τουρκική οικονομία και η λίρα θύματα της πολιτικής κυριαρχίας του «σουλτάνου»

Ο κίνδυνος για την τουρκική οικονομία, η εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη, η αβεβαιότητα για την αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες και η εν γένει διαμορφωθείσα διεθνής συγκυρία που ”πνίγει” τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Το κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος του 17,9%, ύστερα από έντονες πιέσεις που ασκούνται προς την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας. Ο λόγος της αισιοδοξίας για αντιστροφή του κλίματος, οφείλεται στο γεγονός ότι η λίρα παρουσιάζει πρόοδο τις τελευταίες δύο μέρες. Η ανησυχία ωστόσο έγκειται στο αν η τράπεζα θα προβεί στην αναγκαία αύξηση των επιτοκίων κατά 10%, ή θα περιοριστεί σε ένα φτωχό 2% που θα αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση περισσότερο συμβολική παρά ουσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα, δεν είχε προβεί σε προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων.

Πως έφτασε ως εδώ ο Σουλτάνος

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ”Καθημερινή” (Ρουμπίνα Σπάθη), ήδη από τον Ιούλιο του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος, οι επενδυτές έβλεπαν με μεγάλες επιφυλάξεις τις επιθετικές διαθέσεις πλήρους κυριαρχίας που είχε εκδηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επίμονες πολιτικές διώξεις, οι μαζικές φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και στρατιωτικών και οι υπερεξουσίες που συγκέντρωσε στα χέρια του μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την επανεκλογή του, κάθε άλλο παρά εμπνέουν εμπιστοσύνη. Συμπίπτουν μάλιστα και με μια διεθνή συγκυρία καθόλου ευνοϊκή για την Τουρκία, που έχει ανάγκη το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της.

Η πολιτική των ΗΠΑ

Η στροφή των ΗΠΑ σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική προσελκύει ξανά τα επενδυτικά κεφάλαια που εδώ και αρκετά χρόνια είχαν τοποθετηθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Καθοριστικός παράγοντας, όμως, που τους τελευταίους μήνες έχει κυριολεκτικά οδηγήσει σε φυγή το ξένο κεφάλαιο, ήταν οι συστηματικές παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Ένα επιπλέον τίμημα που πληρώνει η Άγκυρα και που πλήγει την ύψους 880 δισ. δολαρίων οικονομία της, χώρια της πολιτικής κρίσης, είναι φυσικά και η κόντρα με τις Η.Π.Α που περιστρέφεται προσχηματικά βεβαίως γύρω από το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Μπρόνσον στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Περισσότερα άρθρα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή