Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών σε τιμή 1,15 ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 1,15 ευρώ.Τόσο η Διεθνής Προσφορά όσο και η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα υπερκαλύφθηκαν.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε επίσης ότι θα δημοσιεύσει την αναλυτική έκβαση της αύξησης κεφαλαίου και τις κατανομές μετά την αξιολόγηση των προσφορών στις 29 Απριλίου 2021.

Στις 5 Μαΐου αναμένεται η έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και η τελική ημερομηνία για την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Πειραιώς, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών την 7η Μαΐου.

Σύμφωνα με επιστολή του προς την Πειραιώς Holdings, το ΤΧΣ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί στη Διεθνή Προσφορά για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο, του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών της Πειραιώς Holdings, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.

Με βάσει τον αριθμό των μετοχών του ΤΧΣ (και στα δύο σενάρια) που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο και με βάση την τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η συμμετοχή ΤΧΣ μπορεί να κυμανθεί στο επίπεδο μεταξύ 350 και 440 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της πρόσκλησης από την Πειραιώς, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσουν ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ για την Paulson & Co, 75 εκατ. ευρώ για την Helikon Investment Limited και 40 εκατ. ευρώ για τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Έτσι, προκύπτουν τα εξής ποσοστά μετά την αύξηση κεφαλαίου:

– ΤΧΣ: 27%-33% από 61,34%

– Paulson & Co. Inc.: 18,62% από 4,61%

– Αριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90% από 3,04%

– Helikon Investment Limited: 5,22%

– Λοιποί (κάτω του 5%): 40,27% από 31,03%. Το ποσοστό του 40,27% προκύπτει από τους επενδυτές που θα πάρουν μέρος στην αύξηση (39,02%) και από τους παλαιούς μετόχους πριν από την αύξηση (1,25%).

ΥΠΟΙΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία

“Το γεγονός ότι, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αύξηση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από την επίσημη επιβεβαίωση από Τράπεζα Πειραιώς και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Παράλληλα, προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.

Χρήστος Μεγάλου: Αναδείχτηκε η εμπιστοσύνη στην τράπεζα Πειραιώς

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, σχολίασε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία”.

Ποιοι ξένοι θεσμικοί μπήκαν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Το πετρελαϊκό κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας και η Blackrock ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στοιχηματίζοντας ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα με τα κόκκινα δάνεια, παρότι η πανδημία πλήττει την ελληνική οικονομία, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ποσοστό της κυβέρνησης, από  61% σε 27%.

Με την άντληση κεφαλαίων, η Τράπεζα στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% πέρυσι σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και τελικά σε 3% έως το τέλος του 2024.

“Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερους εκκαθαρίσεις επισφαλών δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών”, δήλωσε ο Mehmet Sevim, αναλυτής τραπεζών της JPMorgan Chase. “Είναι σαφώς κάτι φιλόδοξο, αλλά έχουμε δει από πρόσφατες συναλλαγές ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις, και πιστεύουμε ότι, εάν εκτελεστεί σωστά, το σχέδιο θα ανοίξει αναμφίβολα μια νέα σελίδα για την τράπεζα”.

Η αύξηση κεφαλαίου, με την Πειραιώς να πουλάει μετοχές έναντι 1,15 ευρώ, προσέλκυσε επίσης τον αμερικανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Fidelity. Ο διαχειριστής hedge fund John Paulson αύξησε το μερίδιό του από 4,6% σε σχεδόν 19%, γεγονός που τον καθιστά ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά την ελληνική κυβέρνηση.

“Ποιοτικά θεσμικά ονόματα, μερικά από τα οποία δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, αποτελούν καταλύτη για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας”, δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή