Δάφνη Γρηγοριάδη

Οι τράπεζες στον αστερισμό των stress tests – Πότε αρχίζουν, τα δύο σενάρια και οι προκλήσεις, τι  αποτελέσματα αναμένουμε.

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μέσα στο 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει την άσκηση αντοχής των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και οι αντοχές τους υπό αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες. Μέχρι τον Απρίλιο έχουν περιθώριο οι τράπεζες να υποβάλλουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια.  Οι ετήσιες δοκιμές των τραπεζών καθιερώθηκαν μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009,  ώστε οι μεγαλύτερες τράπεζες να πρέπει να αποδείξουν ότι είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν  μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Τι αφορούν τα stress tests; Πρόκειται για δοκιμές που ξεπερνούν την κανονική λειτουργική ικανότητα των τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντοχές τους. Πιο  συγκεκριμένα, ποιες από τις ακραίες συνθήκες  και ποιες από τις παραδοχές που γίνονται, επηρεάζουν περισσότερο τις τράπεζες.

Γιατί είναι καθοριστικό: Αυτό είναι πολύ σημαντικό στα καθ’ ημάς, διότι θα μας δείξει ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν περισσότερο εύθραυστη  την ελληνική οικονομία, άρα και ποιοί οι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε αλλά και να υλοποιήσουμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα ελαχιστοποιούν το ρίσκο και θα αυξάνουν την απόδοση των τραπεζών.

Η περίπτωση των Ελληνικών Τραπεζών: Tα stress tests που θα διεξαχθούν στις ελληνικές τράπεζες, θα έχουν δυο σενάρια. Το ένα θα βασίζεται στις φετινές προβλέψεις της  ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και το δεύτερο θα βασίζεται σε συνθήκες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και στην άνοδο της ανεργίας. Βασική παραδοχή στην άσκηση των ελληνικών τραπεζών, θα διαδραματίζει και η αγορά ακινήτων, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο τελευταία στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Tι αποτελέσματα αναμένουμε : Τα προγνωστικά για την ετοιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έχουν θετικό πρόσημο. Αναμένουμε ότι θα διαπιστωθεί  επαρκής ετοιμότητα των τραπεζών. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η καλή χρηματιστηριακή πορεία των τελευταίων μηνών καθώς και η αποκλιμάκωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες και πιο συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, η οποία οφείλεται στην πλήρη άρση των capital controls ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης.

Τα αγκάθια: To υπέρογκο ύψος των κόκκινων δανείων καθώς και τα μεγάλα ακόμη ιδιωτικά χρέη προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς εξακολουθούν να παραμένουν αγκάθια, τόσο για το τραπεζικό σύστημα, όσο και στην προσπάθεια ανάτασης της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή