Η UNESCO ζητά έγκριση για αυτοψία στην Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας – Φόβοι για τα ψηφιδωτά των μνημείων μετά την μετατροπή τους σε τζαμιά

αγία σοφία

Η UNESCO ζήτησε έγκριση από την Τουρκία για αυτοψία στην Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας, αμφότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, τα οποία μετατράπηκαν σε τζαμιά από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη την τουρκική ιστοσελίδα Duvar.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO Ερνέστο Οτόνε ζήτησε την διεξαγωγή επιθεώρησης από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού του ΟΗΕ που είναι διαπρεπής αρχαιολόγος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει παρέμβει με συγκεκριμένα στοιχεία και στα δυο μνημεία.

Η Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανακοίνωσε τη μετατροπή σε τζαμί του Χριστιανικού Ναού της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα και της Μονής της Χώρας του 4ου αιώνα.

Η μετατροπή τους σε τεμένη πέραν του ότι προκάλεσε διεθνή σάλο και καταδίκη, ταυτόχρονα πυροδότησε ανησυχίες για την τύχη των περίφημων και πολύτιμων βυζαντινών ψηφιδωτών και τυπογραφιών που περικλείουν.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν κουρτίνες και συστήματα φωτισμού ώστε να καλύψουν τις εικόνες και τις παραστάσεις, οι οποίες είναι απαγορευμένες στο Ισλάμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή