Η  βαριά  κατάρα της κληρονομιάς 

    Ακίνητα: Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ διαφωνούν αν αποτελούν συστημικό κίνδυνο στην Ελλάδα

    Μέχρι και το 2010 το όνειρο του κάθε Έλληνα , ήταν να κληρονομήσει τους γονείς του. Αν είχε  μάλιστα και κανένα   θείο η καμιά θεία χωρίς  παιδιά, τότε  θεωρούνταν πολύ τυχερός άνθρωπος. «Τι ανάγκη έχει αυτός» έλεγαν ολοι «έχει πολλούς να κληρονομήσει».

    Αυτό το όνειρο της κληρονομιάς σήμερα έγινε εφιάλτης. Και επειδή τα ανέκδοτα  συχνά προηγούνται της πραγματικότητας, στην  αρχή της κρίσης έκανε το γύρο του διαδικτύου η εξής ατάκα: Ο πατέρας απειλούσε τον άτακτο γιο του, με τη φράση «κάτσε καλά γιατί θα σου γράψω το σπίτι». Μέσα σε λίγα χρόνια το ανέκδοτο έγινε η απόλυτη πραγματικότητα. «Προς θεού πατέρα  μην μου  γράψεις  τίποτα», ειναι  η απάντηση κάθε νέου ανθρώπου που ξεκινάει τη ζωή του όταν έρθει  η ώρα οι γονεις να επισκεφθούν το συμβολαιογράφο. Ιδιαίτερα εάν το ακίνητο έχει  βάρη ,ούτε  λόγος για κληρονομιά.

    Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη. Η απομείωση της αξίας των ακινήτων που αγοράστηκαν στα χρόνια  της ευημερίας  πανάκριβα, με τα δάνεια που μοίραζαν οι τράπεζες,  καθιστά απαγορευτική την αποδοχή κληρονομιάς.Ουδείς από την επόμενη γενιά επιθυμεί  να τα φορτωθεί στην πλάτη του χρεωμενα ακίνητα. Άλλωστε σήμερα οποίος  θέλει να έχει δικό του σπίτι  με 15  χιλιάρικα  αποκτά ένα διαμέρισμα στα Πατήσια και με 150 € νοικιάζει ένα αξιοπρεπές δυάρι στην ίδια περιοχή.

    Θα πείτε “και τι θα γίνουν όλα αυτά τα διαμερίσματα που αρνούνται οι κληρονόμοι να αποκτήσουν”. Τα περισσότερα θα γίνουν κουφάρια. Χωρίς αμφιβολία τα λεγόμενα καλά ανίκητα   θα πωληθούν στους πλειστηριασμούς .Τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε υποβαθισμενες περιοχές για τουλάχιστον 15 χρονια, η αξία τους θα είναι ‘’φραγκοδίφραγκα’’  δύσκολα θα τα ξεφορτωθούν οι τράπεζες. Άσε που μόλις οι συμμορίες της νύχτας όταν μυρίζονται την εγκατάλειψη ξηλώνουν μέχρι και τα παντζούρια. Οι τέσσερις τοίχοι μένουν  στο τέλος. Συνέβη αυτό ακόμη και σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης . Μέχρι να καταλάβουν περίοικοι  τι είχε συμβεί ,είχαν κλαπει μέχρι και τα μάρμαρα από τα μπάνια.

    Γι αυτο, ούτε οι τράπεζες ούτε το Δημόσιο θέλουν τα ακίνητα, γιατι δεν  έχουν  την δυνατότητα να τα φυλάξουν .Οι ωφελημένοι μακροπρόθεσμα θα ειναι όσοι έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σήμερα σε περιοχές του κέντρου, που οι τιμές έχουν πιάσει πάτο και να περιμένουν όσο χρειαστεί να γίνει ο κύκλος της ανάπτυξης .

    Όσο για τα κτήματα στα χωριά εκεί δρουν με άλλο τρόπο οι ντόπιοι καταπατητές. Κάθε μέρα μετακινούν λίγο-λίγο  τους φράκτες και αλλάζουν τα σύνορα έτσι οπότε και όταν εμφανιστεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης μετά από χρόνια κανείς δεν είδε και δεν άκουσε που ήταν το  κτήμα  που ψάχνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Περιουσιες αλλάζουν χέρια σε μια νύχτα και άλλες παίρνουν στην κυριότητα των καταπατητών.

    Κάποιοι όταν θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης θα βρεθούν πάμφτωχοι και κάποιοι άλλοι με περιουσίες για τις οποίες δεν κοπίασαν ποτέ. Όπως ακριβώς έγινε και στην κατοχή… 

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή