Η Βεστάγκερ ετοιμάζει… μπαζούκας για τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, με επίκεντρο τον ανταγωνισμό

Σε εφιάλτη για τους κολοσσούς της τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί η 54χρονη πολιτικός από το Γκλόστρουπ της Δανίας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει σε ουκ ολίγους από αυτούς μεγάλες “καμπάνες” για ζητήματα ανταγωνισμού. Και, τώρα, φαίνεται ότι η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για ψηφιακά ζητήματα, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ετοιμάζεται να βγάλει… μπαζούκας.

Η τρομερή DMA

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από την Αμερική προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των αντιανταγωνιστικών πρακτικών στην ψηφιακή οικονομία, προκαλώντας ενδεχομένως ένα νέο κύμα νομικών μαχών μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της Silicon Valley. Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα ανακοινώσουν έναν κατάλογο υπηρεσιών που πιθανότατα θα περιλαμβάνει το Google, το App Store της Apple, το marketplace της Amazon και το Facebook της Meta και θα αποτελέσουν στόχο κανόνων που θα αποτρέψουν τις ισχυρότερες επιχειρήσεις από το να καταστρέψουν νέες αγορές πριν να είναι πολύ αργά για να δράσουν.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές ή DMA, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους, θα επιβάλει ένα αυστηρό καθεστώς κανόνων και απαγορεύσεων στις επιχειρήσεις που στο παρελθόν άφηναν τις ρυθμιστικές αρχές στο πέρασμά τους, παρά τις πολλαπλές έρευνες για πρακτικές που οδήγησαν σε πρόστιμα και φορολογικές εντολές δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι παράνομο για ορισμένες πλατφόρμες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Θα απαγορεύεται να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες.

Έρχονται δικαστήρια

Όμως, έχουν τεθεί οι βάσεις για ορισμένες επιχειρήσεις να συγκρουστούν με την ΕΕ στα ίδια δικαστήρια που έχουν εκδικάσει αμφισβητήσεις για την εκ των υστέρων επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επί σειρά ετών. “Είναι πιθανό να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές“, δήλωσε ο Alexandre de Streel, ακαδημαϊκός διευθυντής του προγράμματος ψηφιακής έρευνας στο Κέντρο για τη Ρύθμιση στην Ευρώπη, μια δεξαμενή σκέψης. “Ο καθορισμός των υπηρεσιών που πρέπει να καλύπτονται δεν ήταν τόσο εύκολος όσο αναμενόταν“.

Σε μια συνάντηση μεταξύ της Apple και μελών του γραφείου της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις 27 Ιουνίου, η εταιρεία προειδοποίησε για τις προκλήσεις συμμόρφωσης με τους κανόνες, σύμφωνα με αντίγραφο των πρακτικών της συνάντησης που ελήφθη μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης. Η εταιρεία σημείωσε ανησυχίες σχετικά με το εύρος των υπηρεσιών της που θα καλυφθούν και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διασφαλιστεί η εμπειρία των χρηστών. Σε μια ξεχωριστή αλυσίδα email, οι δικηγόροι της Apple ζητούν περισσότερες “ουσιαστικές συζητήσεις” σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με την DMA από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Διαφωνίες

Σημειώσεις μιας συνάντησης μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon Andy Jassy και της Βεστάγκερ στις 21 Ιουνίου αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία εξέφρασε την ανησυχία της για “επικαλυπτόμενες και αντικρουόμενες ρυθμίσεις που προέρχονται από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού“. Η εταιρεία έχει ήδη αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της βάσει των δικών της κανόνων ψηφιακού ανταγωνισμού της Γερμανίας. Ο επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε επίσης συνομιλίες με τη Βεστάγκερ για να συζητήσει τη συμμόρφωση της εταιρείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου.

Όσον αφορά άλλους λεγόμενους “φύλακες”, η Microsoft υποστηρίζει ότι η μηχανή αναζήτησης Bing είναι πολύ μικρός ανταγωνιστής της Google για να αντιμετωπίσει τους κανόνες. Η ίδια η Google θα μπορούσε να έχει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες αναζήτησης της αντιμετωπίζουν τους νέους κανόνες, με βάση τα σχόλια του κορυφαίου Ευρωπαίου δικηγόρου της εταιρείας προς τις ρυθμιστικές αρχές τον Δεκέμβριο. Καμία από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν είχε άμεσο σχόλιο όταν ρωτήθηκε για το πώς σκοπεύουν να συμμορφωθούν με το νόμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Έξι μήνες προθεσμία

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα, οι εν λόγω εισηγμένες πλατφόρμες έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους για να ανασχεδιάσουν τις υπηρεσίες τους ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες ή να προβούν σε νομικές προσφυγές κατά των αποφάσεων χαρακτηρισμού. Αλλά ενώ οι πλατφόρμες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια του νόμου στα δικαστήρια, μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με τον Christophe Carugati, συνεργάτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και ανταγωνισμού. “Όταν αυτές οι πλατφόρμες φτάσουν τα απαραίτητα όρια για να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής, δεν νομίζω ότι θα έχουν νόμιμο επιχείρημα“, δήλωσε.

Καμία δημοσίευση για προβολή