Η βόμβα του ιδιωτικού χρέους των 240 δις «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς – 20 δις οι νέες οφειλές ιδιωτών σε τράπεζες και δημόσιο το 2020. Οι λύσεις και οι “ιδέες” για “κούρεμα” χρεών

Βόμβα χρέους

Η βραδυφλεγής βόμβα του ιδιωτικού χρέους, που συσσωρεύεται στην οικονομία από τον Μάρτιο, όταν άρχισε η περιπέτεια με την πανδημία του κοροναϊού, αποτελεί κύριο θέμα της ένατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης – της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε με τηλεδιάσκεψη χθες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Πάνω από 20 δις ευρώ οι συνολικές οφειλές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων τα χρέη λόγω της οικονομικής κρίσης, που έρχεται ως συνέπεια της πανδημίας, ξεπερνούν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και δήμους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που παρά τις δημόσιες δηλώσεις, περί του αντιθέτου, ορισμένοι κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σκέφτονται ακόμη και κάποιας μορφής «κούρεμα» των οφειλών, αφού αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις μετά από δύο περιόδους καραντίνας.

Και βέβαια «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο  να υπάρξει και τρίτο κύμα του κοροναϊού και να χρειαστεί εκ νέου να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα είτε πριν το Πάσχα ή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στο ποσό των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ δεν υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί  από την κυβέρνηση μέσω των πέντε κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ αναμένεται και ο έκτος κύκλος.

Οι θεσμοί εκτιμούν  ότι πολλά από τα δάνεια αυτά, τα οποία συνολικά θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, και τα οποία πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο 2022, ουσιαστικά θα «κοκκινίσουν» και θα αποτελέσουν ένα επιπλέον αγκάθι για την άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής. Οι πρώτες σκέψεις των θεσμών διατυπωθήκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συγκατάθεση και συμφωνία με τους θεσμούς ώστε τους επόμενους μήνες να ανακοινωθεί μια νέα ρύθμιση  αποπληρωμής των χρεών, με  βάσει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις,  έως 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τους εργαζόμενους που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.

Οι ενστάσεις των θεσμών και η “κουλτούρα πληρωμών”

Πάντως η διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, «δεν είδαν με καλό μάτι» την πρόταση για νέα μακροχρόνια ρύθμιση, με το αιτιολογικό ότι έτσι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ στην ελληνική οικονομία «κουλτούρα πληρωμών». Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια των πρώτων γύρων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, και αν αυτοί οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο τότε το δημόσιο δεν θα μπορέσει να εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ιδιωτικό χρέος προ της πανδημίας ήταν 234 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό έχει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο εκτοξευθεί στα 260 δισεκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογισθούν οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι από τις τράπεζες και οι προσαυξήσεις στα χρέη προς το δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2020 ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το νέο γύρο της διαπραγμάτευσης στα τέλη Μαρτίου και αφού θα έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και θα υπάρχουν νέα δεδομένα για την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή