Διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας επειχειρήσεων και εργαζομένων - Καλύπτονται πλέον 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι

Διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας επειχειρήσεων και εργαζομένων και καλύπτονται πλέον 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου)  και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και αναμένεται να  δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.

 • Όπως τόνισε ο υπουργός, μόνο  για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ. Την επόμενη εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα αναθεωρήσει το στόχο για την ανάπτυξη ανακοινώνοντας ύφεση και μέτρα για να «μαζευτεί» η οικονομία..

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε:

 • Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις & 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε.
 • Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται.
 • Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας.
 • Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης.
 • Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.
 • Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
 • Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις.
 • Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί

Έτσι και επίσημα πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται ότι φέτος θα έχουμε ύφεση, όταν η πρόβλεψη προ κοροναϊού έκανε λόγο ακόμη και για ανάπτυξη 2,5%-2,8%. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται το έδαφος που είχε κερδίσει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

 • Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ζημιά στην οικονομία,βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθείΟ πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί.  Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού. 

Από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας

«Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονήμε κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ως εκ τούτου, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Ανέφερε πως θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

«Είμαστε εδώ, υλοποιώντας άμεσα πολιτικές, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική έκταση της πανδημίας στη χώρα μας.Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας, αλλά και του σεβασμού στις μεγάλες θυσίες της κοινωνίας.

Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.