Η ύφεση στο 8% με 10% το 2020. Το ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 172-175 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από 340 δισ. ευρώ

Το ταμειακό απόθεμα περιορίστηκε από τα συνολικά 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου στα 33,5 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ στόχος είναι το «μαξιλάρι» να παραμείνει στο τέλος του έτους υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες εισροές 1,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, η όποια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 644 εκατ. ευρώ που αφορούν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Η ενίσχυση της ρευστότητας του δημοσίου προέρχεται από τις αγορές. Η κυβέρνηση ανατρέποντας τον αρχικό του σχεδιασμό για περιορισμό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ εφέτος, τις επανέφερε στα περυσινά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το «ταβάνι», ενώ από εδώ και πέρα θα έχουμε απλώς αυτοχρηματοδότηση των εκδόσεων που λήγουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προσφύγει σε μία ακόμη έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ το φθινόπωρο μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης, ενώ ήδη εφέτος έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ. Είναι πιθανή μια νέα έκδοση στο τέλος του χρόνου, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του 2021 που υπολογίζονται στα 10-11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση της χώρας διαδραματίζει η συμμετοχή της στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, του «QE Πανδημίας», με τις δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ σήμερα), γεγονός που σημαίνει τη στήριξη της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για τα επόμενα δύο και πλέον χρόνια.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή