Η υπόθεση Θάνου είναι το πρώτο πολιτικό «τεστ» για τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους Financial Times

Ως «πρώτο πολιτικό τεστ» για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν οι «Financial Times», την αντικατάσταση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα παράπονα που έχουν εκφράσει αξιωματούχοι της ελληνικής Δικαιοσύνης για την Βασιλική Θάνου, επικρίνοντάς την για προώθηση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε φερόμενα σκάνδαλα.

Κάνει επίσης αναφορά στις καταγγελίες ανακριτών της Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Βασιλική Θάνου είναι η μοναδική από τους επικεφαλής των 22 ελληνικών ρυθμιστικών Αρχών που είναι αντιμέτωπη με αποπομπή.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει πως πολιτικά πρόσωπα και σύμβουλοί τους δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε ρυθμιστικές υπηρεσίες για μία πενταετία μετά την λήξη της πολιτικής θητείας τους.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εξ αρχής καταγγείλει την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθότι η πρώην πρόεδρος του Άρειου Πάγου είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής πάντως γνωμοδότησε χθες ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επακόλουθη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση στελεχών ανεξάρτητων Αρχών πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα 8/8 στην Ολομέλεια και αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ