Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και η Κριστίν Λαγκάρντ τα φαβορί για τις προεδρίες Κομισιόν και ΕΚΤ

Δύο κυρίες εμφανίζονται πλέον ως φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, αντίστοιχα.

Μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, νέα ονόματα ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορέσουν να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Σε αυτό συνέβαλε και η δήλωση της Άνγκελα Μερκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο έκανε λόγο για μια «καινούργια δυναμική». Η απόφαση της καγκελαρίου να στηρίξει τη συμφωνία Τιμερμανς – Βεμπερ, η οποία προέβλεπε ο πρώτος να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν και ο δεύτερος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκαλε «εμφύλια διαμάχη» στα στελέχη του ΕΛΚ.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) μαζί με την Ιταλία απορρίπτουν τον Φρανς Τιμερμανς και προτείνουν την πρώην Επίτροπο και ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλινα Γκεοργκιεβα από τη Βουλγαρία. Στήριξη φαίνεται να έχει και από την Ιρλανδία και την Λετονία.

Ωστόσο σήμερα στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα το όνομα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Το χαρτοφυλάκιό της αλλά και το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτουργούν υπέρ της υποψηφιότητας της καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει τουλάχιστον δυο γυναίκες  στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομα του πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit ,Μισέλ Μπαρνιέ ακούγεται εκ νέου ως πιθανός συμβιβασμός, ωστόσο ο Γάλλος πολιτικός απορρίπτεται από ομάδα κρατών -μελών στις οποίες κυριαρχεί η Αυστρία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επανέλαβε ότι πρεπει να υπάρξει συμβιβασμός με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τον Φρανς Τιμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

H πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα του προέδρου της Kομισιόν αποτελεί έκπληξη. Χθες το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας είχε ακουστεί έντονα για το αξίωμα της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα όμως η Ούρσουλα του γερμανικού στρατεύματος θεωρείται μία καλή λύση για την προεδρία της Κομισιόν.

Για τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», μία Γερμανίδα στο «τιμόνι» της Κομισιόν και μία Γαλλίδα στο τιμόνι της ΕΚΤ θα ήταν η καλύτερη λύση για τον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ ως διαδόχου του Μάριο Ντράγκι ακούγεται όλο και περισσότερο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ