Οι Ιάπωνες αγοράζουν καινοτόμες ιδέες από ελληνικά ΑΕΙ. Στην Αθήνα εκπρόσωποι της πιο προηγμένης τεχνολογικά χώρας

Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Κλιμάκιο Ιαπώνων, εκπροσώπων μεγάλης αυτοβιομηχανίας, ήρθαν από μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες του κόσμου στην Ελλάδα για να ενημερωθούν για έναν καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου, ουσιαστικά μία από τις βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος στην αυτοκίνηση, που ανέπτυξαν στελέχη της εταιρείας CYRUS.

Ο καινοτόμος συμπιεστής υδρογόνου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η  CYRUS είναι ένα από τα αρκετά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια επιτυχημένων spin offs, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για τους τεχνοβλαστούς, τις εταιρείες δηλαδή που συστήνονται για την εμπορική εκμετάλλευση πνευματικής ιδιοκτησίας ενός πανεπιστημίου ή ερευνητικού φορέα με συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών) που συνεισέφεραν στη δημιουργία της πνευματικής αυτής ιδιοκτησίας.

Το 2015 ιδρύθηκε η PLiN Nanotechnology, η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής νανοσωματιδίων που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης κατοικιδίων και πλέον εισέρχεται στη μεγαλύτερη αγορά αυτής της κατηγορίας, τις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Nanoplasmas άρχισε να χρησιμοποιείται από αγγλική εταιρεία που κατασκευάζει φορητά διαγνωστικά τεστ της COVID-19, ενώ η Enzyquest, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενζύμων/αντιδραστηρίων, αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης του κοροναϊού.

Στη μεγαλύτερη διαιτολογική κλινική του κόσμου χρησιμοποιείται εδώ και μερικούς μήνες η ειδική εξέταση που ανέπτυξε η FoodOxys για τη διαπίστωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.

Η CYRUS είναι spin-off του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και ιδρύθηκε μόλις πέρυσι.

To βασικό προϊόν της είναι ένας καινοτόμος συμπιεστής υδρογόνου μεταλλοϋδριδίων που απευθύνεται στην αγορά των Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) για οχήματα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι το 2025 σχεδιάζονται περίπου 820-842 σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί οι σταθμοί αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες ανεφοδιασμού σε περίπου 0,9 – 1,1 εκατ. οχήματα υδρογόνου.

Οι εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες γι’ αυτήν την αγορά (μόνο για την υποδομή) είναι της τάξεως των 707 εκατ. ευρώ έως το 2025, το 40% της οποίας αφορά αποκλειστικά τη συμπίεση. Η CYRUS έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στην αγορά ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων (λεωφορείων, φορτηγών κ.ά.) με υδρογόνο.

Μετά την επένδυση του Uni.Fund τoν Σεπτέμβριο του 2019, η εταιρεία ολοκλήρωσε το πρώτο εμπορικό της προϊόν και έλαβε πιστοποίηση CE, ενώ σχεδίασε τη γραμμή παραγωγής για την κατασκευή των συμπιεστών. Ηδη η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνία για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της στη μεγαλύτερη εταιρεία βιομηχανικής αρτοποιίας της Αυστρίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες η CYRUS δέχθηκε επίσκεψη από εκπροσώπους ιαπωνικής βιομηχανίας αυτοκινήτων (δραστηριοποιείται και στην παραγωγή οικιακών κλιματιστικών και μηχανολογικού εξοπλισμού), οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την τεχνολογία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή