Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Θερμή υποδοχή, θερμά λόγια, διαβεβαιώσεις και χειροκρότημα Μπάιντεν για την Κύπρο

Σε ένα θερμό περιβάλλον, που χαρακτηρίστηκε από τη δημόσια  επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων Μπάιντεν – Μητσοτάκη, αλλά και την παρουσία δεκάδων επιφανών ελληνοαμερικανών μακροχρόνιων φίλων και υποστηριχτών του Αμερικανού προέδρου, έγινε χθες η δεξίωση στο Λευκό Οίκο, προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού, όπου εορτάστηκαν τα 201 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.

Στις ομιλίες τους, Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς τη Ρωσία, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

“Οι νεο-ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές”

«Η συνάντηση έχει πολλές σημαντικές διαστάσεις και αναφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι νεο-ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Δεν πρέπει να πετύχουν (…) για να στείλουν το μήνυμα και σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι θα βρίσκουν απέναντί τους σθεναρή αντίσταση. Αυτό που προστατεύουμε είναι οι αξίες στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στην Ρωσία είναι συντριπτικές και σωστά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και «ιδιαίτερα η τιμή του φυσικού αερίου»

Αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Παίρνω σοβαρά αυτό που είπατε ότι θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλειψε η αναφορά στο Κυπριακό και κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», για να ξεκινήσουν εκ νέου οι ομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ απορρίπτοντας το (τουρκικό) σχέδιο των δύο κρατών στο νησί, αναφορά που χειροκρότησε ο Αμερικανός πρόεδρος .

Ο κ. Μητσοτάκλης προσέθεσε ακόμη η Ελλάδα θα επιδιώξει να αγοράσει ένα σμήνος F-35 πριν το τέλος της δεκαετίας και είπε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσουν προκατακτικές συνομιλίες με αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αθήνα. «Ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος F-35 στο οπλοστάσιό μας» τόνισε.

Ελπιδοφόρος: Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ. Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Τζιλ Μπάιντεν: Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν

«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ» είπε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δέντρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους»

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. «Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!» είπε αστειευόμενος. «Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας. Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρυσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παλιγγενεσία» επισήμανε.

«Δεν θα ηταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικάνος». «Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε.

«Η Δημοκρατία βρίσκεται εν αμφιβόλω»

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση: “Οχι, όχι, όχι”». «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη βαρβαρότητα, όχι στην απολυταρχία» συμπλήρωσε.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπάιντεν.

Προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ ελπίζει να ειδωθούν και σε ελληνικό έδαφος.

«Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».

«Η συνάντηση έχει πολλές σημαντικές διαστάσεις και αναφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι νεο-ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Δεν πρέπει να πετύχουν (…) για να στείλουν το μήνυμα και σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι θα βρίσκουν απέναντί τους σθεναρή αντίσταση. Αυτό που προστατεύουμε είναι οι αξίες στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στην Ρωσία είναι συντριπτικές και σωστά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και «ιδιαίτερα η τιμή του φυσικού αερίου»

Μήνυμα για Κυπριακό-Τουρκία

Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλειψε η αναφορά στο Κυπριακό και κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», για να ξεκινήσουν εκ νέου οι ομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Προσέθεσε ακόμη η Ελλάδα θα επιδιώξει να αγοράσει F-35 πριν το τέλος της δεκαετίας. Αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και ότι δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Παίρνω σοβαρά αυτό που είπατε ότι θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη. Το «παρών» έδωσαν και οι δύο κόρες του ζεύγους Μητσοτάκη, Σοφία και Δάφνη.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι και μια ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Σήμερα, Τρίτη 17/5 στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στην κοινή σύνοδο βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ

Προηγήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή