Ηχηρή παρέμβαση Λαγκάρντ για τη δημοσιονομική πολιτική στη ευρωζώνη, ζητά τέλος των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Με μια ιδιαίτερα ηχηρή παρέμβαση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνόδευσε την έβδομη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ευρω-τράπεζας για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Τέλος στις επιδοτήσεις ενέργειας

Αφού, λοιπόν, η Γαλλίδα πολιτικός σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων, λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε παύση» και ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στο πολυπόθητο 2%, εν συνεχεία κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ανακαλέσουν «αμέσως» και με «συντονισμένο τρόπο» τα μέτρα στήριξης των πολιτών που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα αυτά, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική (δηλαδή, ακόμα πιο μεγαλές αυξήσεις στα επιτόκια από το +0,25% που αποφασίστηκε την Πέμπτη).

«Πιέσεις» στους μισθούς

Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι πιέσεις στους μισθούς παραμένουν ισχυρές, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό: με απλά λόγια, η πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να αποφευχθούν αυξήσεις στους μισθούς, καθώς θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις. Βέβαια, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα, ουσιαστικά οδηγώντας σε πραγματικές μειώσεις τους, πολλώ δε μάλλον όταν οι όποιες αυξήσεις (ή εισοδηματικές ενισχύσεις, όπως τα μέτρα στήριξης/επιδότησης κατά της ενεργειακής ακρίβειας) είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Περί νέου Συμφώνου Σταθερότητας

Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», προσθέτοντας ότι οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ευρωζώνης, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη μείωση των πιέσεων στις τιμές και λέγοντας ότι «από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ (σ.σ. το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας), η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».

Το ζήτημα της προσφοράς

Επιστρέφοντας, ωστόσο, στο ζήτημα των παραινέσεων της Λαγκάρντ προς τις κυβερνήσεις για πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική και πολιτική, αν και αποτελεί σχεδόν… συμπαντική σταθερά για τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση πληθωριστικών πιέσεων, εντούτοις, στην παρούσα κρίση, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν προέρχεται από την πλεονάζουσα ζήτηση, αλλά από την πλευρά της προσφοράς (supply-side inflation) και την προσπάθεια διατήρησης υψηλών ποσοστών κέρδους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ έχει ήδη στα χέρια της στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Εντούτοις, η Λαγκάρντ μοιάζει να υιοθετεί την «ορθόδοξη» απόψη, πιθανόν διότι η σταδιακή αποκλιμάκωση του μεγέθους του πληθωρισμού αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για πιο λελογισμένες αυξήσεις στα επιτόκια. Βέβαια, η ΕΚΤ έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να πέσει στο 2% εντός του 2023, ωστόσο εκτιμά ότι το φαινόμενο δεν πρόκειται να αποκτήσει συστημικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη.

Καμία δημοσίευση για προβολή