Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την Αγιά Σοφιά, μετά τις απειλές Ερντογάν: Σεβαστείτε την ιστορία της

Σε μια πολύ σημαντική παρέμβαση προχώρησαν οι ΗΠΑ σχετικά με την Αγιά Σοφιά, λίγα 24ωρα μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για μετατροπή της σε τζαμί. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η παρέμβαση της Ουάσινγκτον έρχεται μέσα από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, που καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

«Σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών η Αγιά Σοφιά»
Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι TRT προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά, λέγοντας: «Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια».

Ακάρ: Θα χρησιμοποιήσουμε την Αγιά Σοφιά όπως θέλουμε

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Ahaber, σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είπε ότι «ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να προχωρήσουν υιοθετώντας αντι-τουρκική στάση. Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Δεν μπορούν ξένοι να εμπλακούν στα σχέδιά μας για την Αγιά Σοφιά».

Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν θα περάσει του Ερντογάν και η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.

Η απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου και θα εξεταστεί το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Υποτίθεται ότι η υπόθεση είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, που είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή