Ιδού ο «μαγικός καθρέφτης» του … τσίρκου – Πως έβγαλαν σε 10 μήνες υπερδιπλάσιο πλεόνασμα

Μπροστά στο «μαγικό καθρέφτη», στο τσίρκο και τα λούνα πάρκ, είσαι αδύνατος και βλέπεις τον εαυτό σου χοντρό, είσαι κοντός και «βγαίνεις» ψηλός, απολαμβάνεις γενικά μια μαγική εικόνα για γέλια και για κλάματα…

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα τέτοιο παραμορφωτικό καθρέφτη στην οικονομική καθημερινότητά μας. Και εγένετο υπέρ πλεόνασμα κοντά στα 6 δις!

Αυτή τη μαγική εικόνα, βγαλμένη από την πιο σκληρή φορολόγηση – απάνθρωπη για πολλές κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων –  από τη στάση πληρωμών, τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από το πάγωμα των κρατικών επενδύσεων, θα εμφανίσει σήμερα (Πέμπτη 15/11) η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά και για ένα μεγάλο πακέτο προεκλογικών παροχών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε ένα απίστευτο πρωτογενές πλεόνασμα (6,5 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο), σχεδόν διπλάσιο πρωτογενές σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε πριν 5 μήνες η ίδια η κυβέρνηση ότι θα έχει όταν συμπληρωθεί το δεκάμηνο!

Τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5-3,6 δισ. ευρώ, αλλά τα τελευταία (προσωρινά) στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 80%, δηλαδή  6,5 δισ. ευρώ, περίπου 2,9-3 δισ. ευρώ περισσότερα από τις επίσημες προβλέψεις.

 Συνεπώς η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί σήμερα στο Euro Working Group ότι όχι μόνο είναι εφικτός και το 2019 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ (ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ), είτε κοπούν τελικά οι συντάξεις είτε όχι. Αλλά ότι υπάρχει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει σε παροχές πέραν των «αντίμετρων» και πέραν των υπεσχημένων στη ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια από καιρό καλοσχεδιασμένη πολιτική και οικονομική «απάτη»:

Το θηριώδες «υπέρ πλεόνασμα» κατέστη εφικτό μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει ακάθεκτη – παρά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ – τις «αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων του 2012» που υποσχόταν να καταργήσει και τα οποία η υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πριν μια εβδομάδα μόλις ότι ανέρχονται σε 4,5 δισκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Επιπλέον αυτών όμως, από το 2016 κατέκοψε τις νέες συντάξεις, ενώ επέβαλε και νέους φόρους (ΦΠΑ 24% παντού) και ασφαλιστικές εισφορές που τις πληρώνουν αδιακρίτως συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι. Και όχι μόνο αυτό:

«Κόπηκαν» ή «πάγωσαν» 700 εκατ. ευρώ πρωτογενείς κρατικές δαπάνες.

Άλλα 1,3 δισ. ευρώ (σύνολο 2 δισ. ευρώ) δεν δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Παρακρατήθηκαν 770 εκατομμύρια από επιστροφές φόρων στερώντας από νοικοκυριά και αγορά κρίσιμη ρευστότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το υπέρ πλεόνασμα του «μαγικού καθρέφτη» σημαίνει 3 δισ. ευρώ επιπλέον λιτότητα, σε 10 μήνες μόλις, για να ισχυρίζεται η κυβέρνηση στους δανειστές ότι δεν χρειάζονται περικοπές 2,065 δισ. το χρόνο στις παλαιές συντάξεις, από το 2019 και μετά!

Για να «σώσει» δηλαδή τους παλαιούς συνταξιούχους από περικοπές 2,065 δισ. ευρώ, τους υποβάλλει -όπως και όλη την ελληνική Οικονομία – σε υπέρμετρη λιτότητα, ενώ στερεί από τους ίδιους ποσά από κομμένες συντάξεις 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος, που τα ζητάνε πλέον δικαστικά και αναδρομικά!

Το υπερπλεόνασμα είναι “fake”. Είναι ανύπαρκτο και δεν οφείλεται στην Ανάπτυξη και στην «υπερ-απόδοση της Οικονομίας» (όπως λένε στην Κυβέρνηση) αλλά στις περικοπές και στη φορο- επιδρομή.  Κόπηκαν 2 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες στο 10μηνο, ενώ εισπράχθηκαν αντίστοιχα 800 εκατομμύρια επιπλέον φόροι. Και αυτά χωρίς να υπολογιστεί η «θετική» επίδραση στον προϋπολογισμό που έχει το «κόλπο» των καθυστερήσεων στις εκδόσεις των νέων συντάξεων, όπως και το γεγονός ότι δεν αποδίδονται στους συνταξιούχους τα ποσά που τους επιδικάζουν τα δικαστήρια…

Η εικόνα, ωστόσο, μακριά από το «μαγικό καθρέφτη» είναι ζοφερή:

4.312.395 νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στα «μαύρα κατάστιχα» της εφορίας. Δηλαδή οι μισοί και πλέον φορολογούμενοι χρωστούν και δεν πληρώνουν:

-248.538 οφειλέτες περισσότεροι σε σχέση με το τέλος του 2017

-585.000 περισσότεροι μέσα σε μόλις 1 τρίμηνο (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018) – στην πλειοψηφία τους (περίπου 312.812) για χρέη κάτω κι από μόλις 500 ευρώ…

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή