Ιδού τα ακραία φαινόμενα στις νέες αντικειμενικές τιμές, «πλουσίων» και «φτωχών» περιοχών

Το πράσινο φως για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες 12 δήμων έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ύστερα από την εξέταση των σχετικών ενστάσεων που κατατέθηκαν.

Σε τεντωμένο σχοινί επιχείρησε να περπατήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές αντικειμενικές αξίες, που με τη σειρά τους διαμορφώνουν τον ΕΝΦΙΑ και 20 άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τι έφερε η “ευθυγράμμιση”

Η μνημονιακή υποχρέωση να «ευθυγραμμίσουν” τις  αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων οδήγησε σε αλλαγές που αφήνουν πικρή γεύση σε 950.000 ιδιοκτήτες, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και να επιβαρύνονται περισσότερο στο εξής σε όλες τις συναλλαγές περί το ακίνητό τους. (Δες σχετικό ρεπορτάζ)

Η συνολική εικόνα

Άμεσα θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ περίπου 950.000 ιδιοκτήτες. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δημοτικοί φόροι κλπ) οι αυξήσεις μετατίθενται –όπως και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση- στο 2019.

Συνολικά μειώσεις θα δουν στις αντικειμενικές 2.122 περιοχές (37% του συνόλου).

Τέλος, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές σε 4.302 περιοχές (42% του συνόλου), όπως ο Βύρωνας και η Καισαριανή.

“Στα μαλακά”

Η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει από τις αυξήσεις ΕΝΦΙΑ αρκετές λαϊκές περιοχές. Και σε αυτές όμως, μειώσεις τιμών και ΕΝΦΙΑ θα δουν ελάχιστοι ή, αντιθέτως, θα φανούν και αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στην Δ’ Ζώνη του Δήμου Περιστερίου που από 950 ευρώ αυξάνεται σε 1.100 (και αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 2 σε 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό ή από τα 200 σε 280 ευρώ για σπίτι 100 τμ).

«Στα μαλακά» πέφτουν πάντως περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Κηφισιά. Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, οι αντικειμενικές τιμές στην Α΄ Ζώνη του Ψυχικού πέφτει πλέον από τα 6.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 4.200 ευρώ (2.050 ευρώ/τμ ή -32,8%). Αντίστοιχα και η τιμή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 38%, από τα 3.500 στα 2.250 ευρώ ανά τμ.

Αντιθέτως, αυξήσεις τιμών επέρχονται κυρίως στα νησιά: έως και 54% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (από 650 σε 1.000 ευρώ) ή κατά 39% στη Μύκονο (από 2.300 σε 3.200 ευρώ ανά τμ).

Τα ακραία φαινόμενα

Οι αλλαγές που επήλθαν δημιούργησαν ορισμένα ακραία φαινόμενα ως προς την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ,  σημαντικές επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις είναι ασύμμετρες. Συγκεκριμένα:

[more]

Στις «λαϊκές περιοχές», όπως για παράδειγμα στις περιοχές της δυτικής Αττικής οι τιμές κατά κανόνα αυξήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις ήταν την τάξης των 50 ή 100 ευρώ ή 5% έως 15% ανά ζώνη. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά, όπως για παράδειγμα στα Άνω Λιόσια με αύξηση 58%, από 600 σε 950 ευρώ ανά τετραγωνικό

Σε παραδοσιακά ακριβά «κάστρα» έγιναν μειώσεις. Για παράδειγμα στην Εκάλη η τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 15% ενώ υπήρξαν και περιοχές, όπως στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του35%.

Σε κοσμοπολίτικες τουριστικές περιοχές έγιναν μικρές μειώσεις. Για παράδειγμα στην Α ζώνη Μυκόνου η τιμή μειώθηκε κατά 2% από τα 5.000 στα 4.950 ευρώ

Σε περιοχές της  Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έγιναν μεγάλες μειώσεις. Στην Καλαμαριά η μείωση έφθασε σε μια ζώνη στο 34%.

Ιδού μερικά «ακραία» φαινόμενα:

Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών

 

ardfsdf

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή