Οικονομική παράλυση σε εστίαση και λιανικό εμπόριο – Η προσφορά και το παράδειγμα της Amazon στις ΗΠΑ

    νέα μέτρα

     

    Η πραγματική οικονομία κατέβασε ρολά προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας. Το κλείσιμο των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης- ψυχαγωγίας, είναι μια κίνηση αναγκαία στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού. Είναι όμως και μια κίνηση η οποία θα παραλύσει την εγχώρια οικονομία και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

    Η συμβολή της εστίασης στο ΑΕΠ: Τα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, η εστίαση-ψυχαγωγία δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη  συμβολή στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.  Οι οικονομικές δυσκολίες όπως η επιβολή υψηλότερων φορολογικών συντελεστών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών και η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, χρόνο με τον χρόνο μείωναν τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.  Κατά τα έτη 2010-2016 συνέβαλε στη διαμόρφωση του ΑΕΠ σε ποσοστό της τάξεως του 3,5% κατά μέσο όρο .  Παρόλα αυτά, διαχρονικά έχει αναγνωριστεί η σημαντικότητα της εστίασης στην πραγματική οικονομία καθώς απασχολεί περίπου 110 χιλ. πολίτες, με ποσοστό συμμετοχής στην εργασιακή αγορά της χώρας της τάξεως του 3%.

    Οι επιπτώσεις σε επιχειρηματικότητα και κατανάλωση : Eίναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα  πρωτοφανές μέτρο στην Ελλάδα το πάγωμα της λειτουργίας της εστίασης. Η ιδιωτική κατανάλωση των πολιτών θα μειωθεί  και οι καταστηματάρχες όλο αυτό το διάστημα θα έχουν πτώση του τζίρου τους επίσης. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε προς το παρόν με ακρίβεια το ύψος των  οικονομικών συνεπειών , διότι παραμένει άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ας ελπίσουμε, ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

    Ήδη, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς οι πολίτες είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις εξόδους τους πριν ακόμη ανακοινωθεί η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο της εστίασης- ψυχαγωγίας έχουν ήδη σημειωθεί απώλειες τζίρου της τάξεως του 70% σύμφωνα με τους επιχειρηματίες. Μείωση υπάρχει και στο λιανικό εμπόριο όπου  οι απώλειες υπολογίζονται στο 50% . Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της ξανά, η συγκυρία της παγκόσμιας πανδημίας  επιβραδύνει την ανάπτυξη.

    Oι επιπτώσεις στις ΗΠΑ και η βοήθεια της Αmazon: Στις ΗΠΑ η εξάπλωση του ιού άρχισε αργότερα συγκριτικά με την Ευρώπη. Ωστόσο και εκεί οι απώλειες στον κλάδο της εστιάσης αλλά και στο λιανεμπόριο ήδη υπολογίζονται σε 60-70%.

    Έχουν γίνει προσπάθειες από τις μεγάλες εταιρείες να βοηθήσουν τις μικρότερες οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες σε οικονομικές αναταραχές. Για παράδειγμα η Amazon, δημιούργησε Ταμείο Αρωγής Μικρών Επιχειρήσεων ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε μετρητά στις μικρές επιχειρήσεις του Σιάτλ που χρειάζονται βοήθεια. Τα κεφάλαια θα δοθούν σε  μικρές (για τα μέτρα των ΗΠΑ) επιχειρήσεις δηλαδή σε αυτές που έχουν   λιγότερο από 50 υπαλλήλους ή  ετήσια έσοδα κάτω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Άραγε οι Ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν τέτοιοι είδους πρωτοβουλίες; Mιας και στην Ελλάδα οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 95% του συνόλου της χώρας.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή