Ηλεκτρονικό μητρώο δεδομένων για τα κρούσματα του κοροναϊού – Θα παρέχει στο ΕΣΥ τα κατάλληλα εργαλεία για την πανδημία

Στις 20 Μαΐου τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Covid-19. Αρχικά, πρόσβαση στο Μητρώο για την καταχώρηση και ενημέρωση των δεδομένων θα έχουν οι θεράποντες ιατροί των ασθενών, σύμφωνα με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Η παραγωγική λειτουργία για τους χρήστες εργαστηριακής διερεύνησης θα ξεκινήσει κατόπιν νεότερης εντολής του Υπουργείου Υγείας.

Η δημιουργία το μητρώου θεσμοθετήθηκε στις 10 Απριλίου με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών Covid-19. Αποτελεί δε μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

  • Το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών Covid-19, καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής, καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης.

Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους. Αυτονοήτως, η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών ακολουθεί πλήρως το εσωτερικό και ενωσιακό δίκαιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Σημειώνεται δε ότι στις 16 Απριλίου η ΗΔΙΚΑ είχε ενημερώσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δημιουργία του μητρώου, το οποίο τελεί άρχισε να λειτουργεί πριν από 5 μέρες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, το σύστημα αρχειοθέτησης Covid του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 διαλειτουργεί με ασφάλεια με τα ακόλουθα συστήματα αρχειοθέτησης, που έχουν ήδη αναπτυχθεί από την ΗΔΙΚΑ:

(α) Με το σύστημα αρχειοθέτησης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Το σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 αντλεί για κάθε ασθενή από το ΣΗΣ το ιστορικό διαγνώσεων, συνταγών, εξετάσεων και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Στη συνέχεια το σύστημα (ΣΗΣ) διασυνδέεται με το σύστημα αρχειοθέτησης eΔΑΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την διαδικασία εκτέλεσης του παραπεμπτικού Covid-19.

(β) Με το σύστημα αρχειοθέτησης του ΑΜΚΑ. Το σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 εκτελεί κλήση κατά την ένταξη ενός νέου ασθενή για την άντληση και επικαιροποίηση των δημογραφικών του στοιχείων.

(γ) Με το σύστημα αρχειοθέτησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.), κατά τρόπο ώστε να ενημερώνει το ατομικό ιστορικό υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας, που είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 και να αντλεί πληροφορίες από το ιστορικό αυτό, εφόσον απαιτείται για τους σκοπούς λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19.

Πηγή: Healthmag.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή