Διεθνής Οικονομία: Ιλιγγο ανατιμήσεων φέρνει η εφοδιαστική κρίση. Εκτοξεύτηκε 500% το κόστος των κοντέινερ. Εκρηξη στις τιμές βασικών αγαθών

σιτηρά τιμές

Ιλιγγο ανατιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνει η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, με το κόστος των μεταφορών να εκτινάσσεται συμπαρασύροντας σχεδόν όλα τα βασικά αγαθά και οδηγώντας σε φόβους ακόμη και για νέα κρίση τροφίμων.

Τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας στα λιμάνια της Κίνας, οι φυσικές καταστροφές και οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν εκτοξεύσει το κόστος των μεταφορών, τόσο σε ό,τι αφορά τους ναύλους των πλοίων όσο και τις τιμές ενοικιασης των κοντέινερ.

Εκτίναξη κατά 500% στο κόστος μεταφοράς των κοντέινερ

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδών από την Κίνα έχει φθάσει στα 12.000 δολάρια, και είναι αυξημένη σχεδόν 500% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Επίσης ο ναύλος ενός κουτιού 20 κυβικών από Σανγκάη για Μεσόγειο-Ευρώπη είναι περίπου στα 4.700/4.800 δολάρια, όταν τον Μάιο του 2020 ήταν περίπου στα επίπεδα των 800/700 δολαρίων.

Η εκρηκτική άνοδος των ναύλων έχει οδηγήσει και σε παράλληλη εκτίναξη του κόστους όλων των πρώτων υλών και εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην χρηματιστηριακή και χονδρική τιμή του καφέ.

Συναγερμός από τον FAO: Εκρηξη και στις διεθνείς τιμές τροφίμων

Αυτή την εβδομάδα επίσης ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έκρουσε σήμα κινδύνου, ανακοινώνοντας ότι . οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, για να φθάσουν νέο υψηλό δεκαετίας. Αφετηρία αυτής της ανόδους αποτέλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων.

Έτσι ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο.. Ο δείκτης για τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2011. Σε ετήσια βάση, δε, σημείωσε αύξηση 31,3%.

«Η περιορισμένη προσφορά στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές των δημητριακών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο FAO.

Ράλι ανατιμήσεων στα φυτικά έλαια

Ο Οργανισμός τονίζει επίσης ότι οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 9,6% φθάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ. Τα νέα ρεκόρ πυροδότησε η νέα αύξηση στις τιμές του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία περιορίζουν την παραγωγή.

Ο FAO εκφράζει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ΟΗΕ Αμπντολρέζα Αμπασιάν «έως τώρα η αγορά έχει τιμολογήσει τα περισσότερα από τα θέματα που αφορούν τις προμήθειες και τη ζήτηση. Η αγορά όμως με κανένα τρόπο δεν έχει υπολογίσει τις προοπτικές για την παραγωγή την επόμενη χρονιά».

Η εικόνα αυτή, όπως επισημαίνει το Bloomberg, φέρνουν μνήμες από το 2008 και το 2011, οπότε και είχαν εκδηλωθεί οι τελευταίες παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων.

Καμία δημοσίευση για προβολή