Ινδία: Πώς η κρίση της Covid μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες μεταφορές εμπορευμάτων και στις εξαγωγές ρούχων

Ινδία κρίση

Το ανησυχητικό κύμα της Covid-19 που σαρώνει την Ινδία, προκαλώντας ρεκόρ νέων κρουσμάτων, απειλεί να σταθεί εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να συνταράξει πολλούς σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ινδία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, δίνει μάχη για να θέσει υπό έλεγχο αυτή την καταστροφική έξαρση του κοροναϊού. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά, και οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για διψήφια ανάπτυξη το 2021.

Αυτό αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για μια χώρα, η οποία «βούλιαξε» στην οικονομική ύφεση το 2020 για πρώτη φορά εδώ και περίπου 25 χρόνια, αφότου η κυβέρνηση επέβαλε ένα πανεθνικό lockdown.

Σήμερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλει ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει και παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές τις χώρες έχουν εφαρμόσει τα δικά τους αυστηρά μέτρα.

Εάν η κρίση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, τομείς όπως τα φάρμακα, ο ρουχισμός, οι οικονομικές υπηρεσίες και η παγκόσμια ναυτιλία είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα.

Αλυσίδες προμηθειών

Περίπου το 80% του όγκου των παγκόσμιων εμπορευμάτων μεταφέρεται σε πλοία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και πολλά από τα πληρώματά τους προέρχονται από την Ινδία.

Πάνω από 200.000 εκ των συνολικά 1,7 εκατ. ναυτικών παγκοσμίως είναι από την Ινδία, σύμφωνα με τον Γκάι Πλάτεν, γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλούς βαθμούς και αναλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν σημαντικές ικανότητες, προσθέτει.

Εμβόλια και φάρμακα

Το παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης στην Ινδία, η οποία παράγει πάνω από το 60% όλων των εμβολίων παγκοσμίως.

Επιπλέον, η χώρα αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Οι τεράστιες δυνατότητες του σε ό,τι αφορά την παραγωγή εμβολίων ήταν και ο λόγος που η Ινδία είχε κομβικό ρόλο στο σχέδιο COVAX, που στόχο έχει την προμήθεια εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Το Ινστιτούτο συμφώνησε πέρυσι να παρασκευάσει έως και 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid για 92 χώρες.

Ωστόσο, καθώς μόνο το 2% του ινδικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, τόσο η κυβέρνηση όσο και το Ινστιτούτο δίνουν πλέον προτεραιότητα στους Ινδούς πολίτες.

Ρουχισμός

Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υφασμάτων στον κόσμο, αλλά η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

«Είναι η πρώτη φορά που η γενιά μας αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό το τρομακτικό σενάριο», αναφέρει ο Αρπίτ Αριάν Γκούπτα, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ενδυμάτων NG Apparels.

Στην εν λόγω εταιρεία, η οποία προμηθεύει επώνυμες μάρκες όπως η New Balance και η Nordstrom, εργάζονταν περίπου 100 ειδικευμένοι και ημι-ειδικευμένοι εργάτες, και περίπου το 50% από αυτούς έχουν φύγει από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πιο πρόσφατη έξαρση της Covid στη χώρα.

Ο Γκούπτα είπε ότι υπάρχουν παροχές στέγασης για τους εναπομείναντες εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, προκειμένου να μην διακόπτεται η λειτουργία του εργοστασίου.

Οικονομικές υπηρεσίες

Μεγάλες τράπεζες και λογιστικές εταιρείες πασχίζουν να «σώσουν» τις διαδικτυακές τους επιχειρήσεις, καθώς η Ινδία αποτελεί κέντρο μεγάλης σημασίας για τα γραφεία τους.

Πολλές εταιρείες έχουν αναθέσει στην Ινδία έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των επιχειρήσεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω του καταρτισμένου αλλά φθηνού εργατικού δυναμικού.

Περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα εργάζονται στους τομείς της πληροφορικής και της διοίκησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εταιρειών Λογισμικού και Υπηρεσιών.

Κάποιες εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναθέτοντας εργασίες τους σε άλλες χώρες, παροτρύνοντας το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και παρατείνοντας τις προθεσμίες των project τους.

Πηγή: CNN

Καμία δημοσίευση για προβολή