Είναι υπερεκτιμημένες ή όχι οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες; Τι λένε οι JP Morgan, Citibank και Goldman Sachs

Απελευθερώνεται το τραπεζικό σύστημα από το κράτος

Το Eλληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί το τελευταίο έτος καθώς πραγματοποιήθηκε η πλήρης άρση των capital controls και σημειώθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση του όγκου των κόκκινων δανείων από το ποσοστό του 50% στο 35%. Ωστόσο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων  εξακολουθεί να θεωρείτε μεγάλο και αρκετά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο  όρο.  Τι λένε άραγε οι  κολοσσοί του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού συστήματος  για την πορεία της  Ελληνικής  οικονομίας  και το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας;

JP Morgan: Η JP Morgan αναφέρει πως η Ελλάδα ήδη έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια στον περιορισμό των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Εκτιμά δε  ότι στην περαιτέρω αποκλιμάκωση θα βοηθήσουν και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες . Η πιθανότητα δραστικής μείωσης  των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μαζί με τις τουρκικές, είναι οι προτιμώμενες τράπεζες από τις αναδυόμενες αγορές. Παραμένουν βέβαια οι προκλήσεις . Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan υπάρχουν ακόμη ρίσκα ειδικά για τα μετατρεπόμενα ομόλογα, αν και οι ανησυχίες για την μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές είναι υπερεκτιμημένες.

Citibank: H Citibank κάνει αναφορά στην σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα ως παράγοντα που θα βελτιώσει το τραπεζικό σύστημα. Για το 2020 εκτιμά άνοδο της  Ελληνικής οικονομίας, ωστόσο επισημαίνει όμως πως  θα  συνεχίσει να είναι υπό στενό κλοιό από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκείμενου  να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών  της στόχων .

Goldman Sachs: Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών  το 2019 είχαν τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Η καλή πορεία οφείλεται στην βελτίωση του οικονομικού σκηνικού της χώρας, αλλά και στην καλή εικόνα που απέκτησε το προηγούμενο έτος η  δευτερογενής αγορά στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Godman Sachs  αναφέρονται και εκείνοι στα κόκκινα δάνεια. Είναι λιγότερο αισιόδοξοι συγκριτικά με της JP Morgan στην διευθέτηση τους. Επισημαίνουν πως υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα στην εκτέλεση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω των  Γερμανικών σχεδίων περί τραπεζικής ένωσης. Όπως αναφέρει η τράπεζα,  στα τέλη του 2019 η Γερμανία   έφερε στη δημοσιότητα ένα πλάνο για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, όπου βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση είναι   η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρώπης σε επίπεδο  5% μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs , το γερμανικό σχέδιο  θα στρέψει την προσοχή στην Ελλάδα, εξαιτίας  του αυξημένου όγκου των κόκκινων δανείων και του στενού χρονικού ορίου για την μεγάλη μείωσή τους.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή