Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 101,9% το δημόσιο χρέος , το υψηλότερο από τον Μάρτιο του  1961

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Το Ηνωμένο Βασίλειο δανείστηκε 35,9 δισ. λίρες τον Αύγουστο:  Το γεγονός αυτό επηρέασε την δημοσιονομική πορεία της χώρας με το χρέος να φτάνει στα 2,024 δισεκατομμύρια £.  Η διαφορά  δαπανών και φορολογικών εσόδων από τον Αύγουστο του 2019 ήταν 30,5 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο. Το χρέος μάλιστα είναι στο  υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960 καθώς έφτασε τις 2 δισεκατομμύρια λίρες για πρώτη φορά τον Ιούλιο λόγω της λήψης έκτακτων  οικονομικών μέτρων για  την θωράκιση της Βρετανικής οικονομίας από τις συνέπειες του κορωναϊού. Mε απλά λόγια ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζει το 101,9% από το 85,9% όπου βρισκόταν το 2018.

    Οι φορολογικές εισπράξεις: Της κεντρικής κυβέρνησης τον Αύγουστο ήταν 37,3 δισεκατομμύρια λίρες δηλαδή 7,5 δισεκατομμύρια λίρες λιγότερο από τον Αύγουστο του 2019. Είναι αναμενόμενο να αυξάνεται ο δανεισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μειώνονται τα φορολογικά της έσοδα, όπως και της Ελλάδας όπως και όλων των χωρών του πλανήτη λόγω της υγειονομικής κρίσης. Κυριαρχεί  βέβαια και  μια επιπλέον αβεβαιότητα η οποία σχετίζεται με τους άγνωστους ακόμη όρους του  Brexit.

    Τι συμπεραίνουμε από την αύξηση του δανεισμού: Το γεγονός ότι ο δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Αυτό αποτελεί δίδαγμα για τις υπόλοιπες χώρες και την Ελλάδα ότι αν οδηγηθούμε σε υγειονομικό εκτροχιασμό η λήψη επιπλέον μέτρων και η εύρεση νέας ρευστότητας θα αυξήσει και άλλο το δημόσιο χρέος. Να υπενθυμίσουμε, ότι για την χώρας μας οι προβλέψεις δείχνουν πως το χρέος θα φτάσει στο 200% στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή στα επίπεδα του 2017.

    Η κατανάλωση των πολιτών: Περιορίζεται, οι απολύσεις αυξάνονται και το μέλλον της πραγματικής οικονομίας είναι αβέβαιο. Ένα άτακτο Brexit σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας στην Βρετανική οικονομία οι οποίες από ότι φαίνεται θα τις βρούμε μπροστά μας στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν  συνάψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ. Διαφορετικά, οι εμπόρους λιανικής θα αυξήσουν την τιμή των τροφίμων και θα δυσκολευτεί η  ζωή των καταναλωτών, ιδίως εκείνων με χαμηλότερα εισοδήματα.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή