Intellinews: Τα τέσσερα «προβλήματα» της Τουρκίας και γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει «θερμό επεισόδιο»

Μια εκτενή ανάλυση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, αλλά και σχετικά με τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρουμ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τους λόγους για τους οποίους μοιάζει να επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» πριν οιαδήποτε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή άλλη νομική διαδικασία κάνει άρθρο στο Intellinews.

Τα «προβλήματα» της Άγκυρας

To άρθρο αναφέρεται στα τέσσερα «προβλήματα» της Τουρκίας, τα οποία αφορούν στην ΑΟΖ της Ελλάδας, όσον αφορά στο Καστελλόριζο, τη ΑΟΖ της Κύπρου, την αξιοποίηση των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και την «κινητικότητα» του τουρκικού στόλου. Σχετικά με το Καστελλόριζο και την Κύπρο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ουσιαστικά αποτελούν ένα συνδεδεμένο πρόβλημα για την Άγκυρα, καθώς, ακόμα και αν το Διεθνές Δικαστήριο τη δικαιώσει στο ζήτημα του Καστελλόριζου, αυτή καθαυτή η ύπαρξη της Κύπρου, μειώνει δραματικά τις φιλοδοξίες της για ΑΟΖ, ιδίως στα νότια του νησιού όπου και γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για τα Κατεχόμενα, απλώς δεν υφίστανται, αφού το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν έχει καμία υπόσταση.

Το ζήτημα των 12 μιλίων

Το τρίτο πρόβλημα της Τουρκίας επικεντρώνεται στις διαθέσεις της για το Αιγαίο, όπου επιθυμεί να δρα ανεξέλεγκτα, ακόμα και εντός του ορίου των έξι μιλίων, το οποίο επιτρέπει στην Άγκυρα να ενώνει τον Μαρμαρά με τη Μεσόγειο. Ωστόσο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η Αθήνα έχει ρίξει στο τραπέζι την απειλή για επέκταση στα δώδεκα μίλια, κάτι που ουσιαστικά θα «πνίξει» τις τουρκικές φιλοδοξίες για ελεύθερη κίνηση μέσα στο Αιγαίο. Για παράδειγμα, τα τουρκικά υποβρύχια θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν «αβλαβή διέλευση», αναδυμένα, και το όποιο στρατηγικό πλεονέκτημά τους θα εξανεμίζεται.

Πύρρειος νίκη

Και κάπου εδώ έρχεται το τέταρτο πρόβλημα της Τουρκίας: το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να τη δικαιώσει για το Καστελλόριζο, ωστόσο, αποκλείεται να της δώσει όσα ζητά για ΑΟΖ, Κύπρο και 12 μίλια, οπότε μια προσφυγή σε αυτό θα αποτελέσει «πύρρειο νίκη» για τον Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να υπάρξει ένα «θερμό επεισόδιο», το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες που, με τη σειρά τους, θα δώσουν στην Τουρκία το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που επιδιώκει.

Οι προκλήσεις

Κάπως έτσι, εξηγεί ο αρθρογράφος, βλέπουμε τις προκλήσεις με το «Oruc Reis» να κλιμακώνονται, όπως και τις επιθετικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Φυσικά, οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν πολλά μειονεκτήματα, όπως πιθανή παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε σύρραξη προκληθείσα από την Άγκυρα ή κυρώσεις από την Ε.Ε., πριν φθάσουμε στο «θερμό» επεισόδιο. «Γι’ αυτό και η Επιτροπή μιλά για κυρώσεις. Δεν είναι σαφές ποιες κυρώσεις όμως μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία το επόμενο έτος. Όποια και αν είναι αυτά όμως, δεν θα είναι σημαντικά, αλλιώς η Τουρκία θα αρχίσει να στέλνει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες στην Ελλάδα ως απάντηση. Η απελευθέρωση ακόμη και 10.000 ατόμων ανά μήνα θα ασκούσε έντονη πίεση στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα. Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί μια ουσιαστική πίεση γύρω από την Κύπρο και το Καστελλόριζο και θα συνεχίσει να εμποδίζει την έρευνα για υδρογονάνθρακες, καθώς και την παραγωγή και μεταφορά αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, έως ότου τα δύο μέρη αποφασίσουν ότι μια συμφωνία θα είναι λιγότερο οδυνηρή από μια στρατιωτική διαμάχη», υπογραμμίζει

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή