ΙΟΒΕ: Δύο σενάρια για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Προβλέπει ύφεση από 7,5% έως 10,5%

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά προχώρησε ο ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο, θα αγγίξει το 7,5-8%, ενώ με βάση το “χειρότερο” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%.

Η ονομαστική ύφεση, που συνδέεται με τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις κ.λπ., με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 9%, ενώ με βάση το δυσμενέστερο μπορεί να “αγγίξει” το 13%, σύμφωνα με τον Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα για το 2021: «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος».

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, τόνισε πως: “από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες από πολλούς  άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξοι”.

Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα “να μην είναι προς το χειρότερο”.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστική, ανέφερε πως σωστά η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά όπως είπε “αυτό δεν φτάνει”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή