ΗΠΑ: «Δυσοίωνος» Μπερνάνκι για οικονομία και πληθωρισμό

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke , ο οποίος καθοδήγησε την κεντρική τράπεζα και την οικονομία των ΗΠΑ στη Μεγάλη Ύφεση, πιστεύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Αυτή η εργασία, υποστηρίζουν ο ίδιος και ο οικονομολόγος Olivier Blanchard σε μια ακαδημαϊκή εργασία που κυκλοφόρησε την Τρίτη , θα συνεπάγεται επιβράδυνση μιας εξαιρετικά ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, με την χαλάρωση της αγοράς εργασίας να είναι ακόμα κάτω από βιώσιμα επίπεδα και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκρατημένα υψηλότερες, συμπεραίνουμε ότι η Fed είναι απίθανο να μπορέσει να αποφύγει την επιβράδυνση της οικονομίας για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στον στόχο», γράφουν οι Bernanke και Blanchard.

Από τότε που αποχώρησε από τη Fed το 2014, ο Bernanke είναι διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution. Ο Blanchard είναι ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.

Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό

Η εργασία τους σημειώνει ότι ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί από τότε που έφτασε σε υψηλό 40 ετών το καλοκαίρι του 2022 . Αρχικά, οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν κίνητρα από το Κογκρέσο και τη Fed για να μετατοπίσουν τις δαπάνες από υπηρεσίες σε αγαθά, δημιουργώντας φραγμούς στις προμήθειες και εξουδετερώνοντας τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η νέα φάση πιέζεται τώρα από την αύξηση των μισθών προσπαθώντας να καλύψει το κύμα των τιμών. Τα καλά νέα είναι ότι τέτοια σοκ είναι γενικά ελεγχόμενα, αλλά είπαν ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εργασιακή κατάσταση στην οποία το ποσοστό ανεργίας είναι στο 3,4% και εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1,6 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο.

«Το τμήμα του πληθωρισμού που εντοπίζει την προέλευσή του στην υπερθέρμανση των αγορών εργασίας μπορεί να αντιστραφεί μόνο με ενέργειες πολιτικής που φέρνουν τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας σε καλύτερη ισορροπία», λένε οι Bernanke και Blanchard.

Η εφημερίδα, ωστόσο, αφορά τόσο το τι προκάλεσε μια άνοδο που οδήγησε τον ονομαστικό πληθωρισμό, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από το 9% πέρυσι, όσο και αυτό που συμβαίνει από εδώ και πέρα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ένας συνδυασμός τρισεκατομμυρίων κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με μηδενικά επιτόκια και σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές ομολόγων από τη Fed πλημμύρισαν την οικονομία με χρήματα και δημιούργησαν στρεβλώσεις που οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών.

Σε ένα φόρουμ που παρουσιάστηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Brookings, οι Bernanke, Blanchard και άλλοι οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ συζήτησαν και συζήτησαν τις βαθύτερες αιτίες και τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθώς αναθεωρούν τις πολιτικές για το μέλλον.

«Αμάρτημα» η δημοσιονομική πολιτική

Μεταξύ των παραγόντων ήταν οι παράγοντες προσφοράς-ζήτησης, πόσο ο ίδιος ο Covid επηρέασε τις αποφάσεις των καταναλωτών και αν έπαιξε ρόλο ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που υιοθέτησε η Fed τον Σεπτέμβριο του 2020 που επιδίωκε όχι μόνο απασχόληση που ήταν πλήρης αλλά και «ευρείας βάσης και χωρίς αποκλεισμούς». στην οικονομική δυναμική.

«Το ποσοτικά μεγαλύτερο αμάρτημα ήταν η δημοσιονομική πολιτική, ειδικά για το έτος 2021. Η λιγότερο συγχωρήσιμη αμαρτία, ωστόσο, ήταν η νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Τζέισον Φούρμαν, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων και τώρα καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ.

«Έχω χαμηλότερες προσδοκίες για τη δημοσιονομική πολιτική. Όταν παίρνουν το σήμα σωστά, εκπλήσσομαι ευχάριστα», πρόσθεσε. «Η νομισματική πολιτική έκανε το λάθος ξανά και ξανά και συναντήσεις μετά από συνάντηση… Έχω μεγαλύτερες προσδοκίες για τη Fed από το να βάλει απλώς το σήμα σωστά».

Καθώς ο πληθωρισμός υπερέβαινε τον στόχο του 2% της Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέμειναν να αποκαλούν την τάση «παροδική» και δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να αρχίσουν να συζητούν πότε θα μείωνε τις αγορές ομολόγων της. Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2022 , έναν ολόκληρο χρόνο αφότου ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της επισκίασε τον στόχο .

Έκτοτε, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της 10 φορές για συνολικά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το επιτόκιο των Fed Funds στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 ετών.

«Λάθος τακτικής»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed Richard Clarida , ο οποίος ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής έκρηξης, είπε ότι τα λάθη στην πολιτική δεν οφείλονται στην υπερβολική τήρηση του πλαισίου πολιτικής που εγκρίθηκε το 2020 , η οποία ήρθε εν μέσω φυλετικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διστακτικότητα της Fed να σφίξει την πολιτική «λάθος τακτικής και όχι στρατηγικής» και την απέδωσε στην «ομίχλη του πολέμου».

Σημείωσε επίσης ότι η Fed δεν ήταν καθόλου μόνη: πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να μην αυξήσουν τα επιτόκια εν μέσω της έξαρσης του πληθωρισμού.

«Καμία κεντρική τράπεζα προηγμένης οικονομίας δεν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο», είπε η Clarida. «Γιατί συνέβη αυτό, προφανώς, είναι μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα ερώτηση που λέει περισσότερα για την πρακτική της κεντρικής τραπεζικής με στόχο τον πληθωρισμό στη σφαίρα παρά για οποιαδήποτε συγκεκριμένη εφαρμογή ενός πλαισίου».

Το έγγραφο Bernanke-Blanchard σημειώνει τον κίνδυνο που υπάρχει στις κεντρικές τράπεζες να αφήσουν τον πληθωρισμό να συνεχιστεί για πολύ καιρό και τον αντίκτυπο που έχει στις προσδοκίες για τις τιμές.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το επεισόδιο υπερθέρμανσης, τόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα κάλυψης και όσο πιο αδύναμη είναι η αγκύρωση των προσδοκιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση της στενότητας της αγοράς εργασίας στον πληθωρισμό και, σιωπηρά, τόσο ισχυρότερη είναι η τελική νομισματική συρρίκνωση που απαιτείται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός σε στόχος, όλοι οι άλλοι ίσοι», γράφουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή