ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «θολώνει τις γραμμές» ανάμεσα στο Κράτος και τη θρησκεία, αλλάζοντας άρδην τις συνθήκες στη χώρα

Μπορεί η ανατροπή της απόφασης «Roe vs. Wade» να είναι η κορυφή του παγόβουνου, ωστόσο η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σταδιακά μοιάζει να αλλοιώνει ακόμα και τις βασικές πολιτικές αρχές που διέπουν τις ΗΠΑ.

Από τον Μάιο ως σήμερα το Δικαστήριο έχει λάβει τρεις αποφάσεις οι οποίες μοιάζουν να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νομική παράδοση των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στην κυβέρνηση, σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο να προωθεί κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, σε βάρος άλλων, όπως προβλέπει η πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος. Μόλις τη Δευτέρα, το Δικαστήριο δικαίωσε σχολικό προπονητή ο οποίος απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να απαγορεύσει σε χριστιανούς παίκτες του να προσευχονται μέσα στο γήπεδο μετά το τέλος των αγώνων.

Ο κοσμικός χαρακτήρας

Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία (6-3) των συντηρητικών δικαστών μοιάζει να αμφισβητεί το δικαίωμα του Κράτους να αποφασίζει στηριγμένο στον κοσμικό χαρακτήρα του, τον οποίο οι Πατέρες του Έθνους των ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με καθηγητή νομικής του πανεπιστημίου Κορνέλ, οι Δικαστές μοιάζουν να θεωρούν την κοσμικότητα ως ένα είδος διάκρισης σε βάρος της θρησκείας και όχι ως την βάση της ουδετερότητας κατά τη χάραξη της πολιτικής. Στην απόφαση της Δευτέρας, ο Δικαστής Νιλ Γκόρσατς έγραψε ότι στόχος του Δικαστηρίου είναι οι πολιτικοί να μην είναι εχθρικοί προς τη θρησκεία.

Ο κίνδυνος

Στην ουσία, οι συντηρητικοί δικαστές με τις αποφάσεις τους ουσιαστικά γκρεμίζουν το τείχος του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, για τον οποίο είχε γράψει το 1802 ο Τόμας Τζέφερσον. Ωστόσο, η μειοψηφούσα προοδευτική Δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, υπογράμμισε σχετικά με την τελευταία απόφαση ότι το Δικαστήριο μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα νερά, καθώς «μας οδηγεί στο σημείο όπου ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας μετατρέπεται σε παραβίαση του Συντάγματος», το οποίο απαγορεύει μεν την κήρυξη επικρατούσας θρησκείας, αλλά δεσμεύεται για την ελευθερία του λόγου και την ανεξιθρησκεία.

Η άλλη προσέγγιση

Ακόμα χειρότερα, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η στάση της πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ίσως θέσει σε κίνδυνο και μια ιστορική του απόφαση από το 1962, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η προσευχή στα δημόσια σχολεία της χώρας. Από την άλλη, πάντως, υποστηρικτές της θρησκείας υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις του, το Δικαστήριο δεν πλήττει το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, αλλά σταματά την κυβέρνηση από το να εμπλέκεται με τις εκκλησίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία κάθε θρησκευτικής έκφρασης κάθε δόγματος.

Στο επίκεντρο τα σχολεία

Αν και οι περισσότερες αποφάσεις του Δικαστηρίου αφορούν Χριστιανούς, υπάρχουν και αποφάσεις για άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ, τον Βουδισμό, ενώ τάχθηκε υπέρ εκκλησιασμάτων διαφόρων θρησκειών όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, όπως σημειώνουν νομικοί, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα σχολεία, με το Δικαστήριο να αναμένεται να δεχθεί βροχή προσφυγών από πιστούς οι οποίοι θα ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση τους εξαναγκάζει να συμπεριφερθούν με τρόπο που δεν προστατεύει το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή