ΗΠΑ-Τουρκία: Η Ουάσινγκτον προωθεί την πώληση των F-16 στην Άγκυρα, πιστοποιώντας τη “βελτίωση των σχέσεων”. Αντιστέκεται το Κογκρέσο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ξανασκέφτεται για την πώληση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι… φέρνει πιο κοντά την Τουρκία με τις ΗΠΑ, μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν μπει στην… κατάψυξη.

Έτσι, μετά από την ολοκλήρωση πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει «βήμα πίσω», όσον αφορά στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και να αρχίσει και πάλι τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά πιέζοντας στην κατεύθυνση της έγκρισης της πώλησης αυτής.

  • Ωστόσο, το Κογκρέσο και κυρίως η παντοδύναμη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αντιστέκεται σθεναρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την απόκτηση από την Άγκυρα των S-400. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και έχει περιορίσει δραστικά τις πωλήσεις αμυντικής τεχνολογίας στη χώρα, προκαλώντας προβλήματα σε πολλά οπλικά συστήματα της Τουρκίας.

«Σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας»

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας Naz Durakoğlu. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει τους δεσμούς υποστήριξης και άμυνας της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στην περιοχή».

Η επιστολή υπογραμμίζει ότι οι κυρλωσεις της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα». Ωστόσο, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία».

Κίνηση καλής θέλησης

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται, ενώ η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση. Επίσης, μέλη του Κογκρέσου έχουν ταχθεί κατά της πώλησης επικαλούμενα διάφορες αιτίες, από τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μέχρι την επιθατικότητά της στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, πλέον καθίσταται σαφές ότι η Ουάσινγκτον, με δεδομένη τη συγκυρία -του πολέμου στην Ουκρανία και του ρόλου της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή- μοιάζει να επιδιώκει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και από τις δύο πλευρές, οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που και η κυβέρνηση Ερντογάν μοιάζει να επιδιώκει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή