ΗΠΑ-Τουρκία: Πώς ο Μπάιντεν πρέπει να αντιδράσει στη… συνήθεια του Ερντογάν να ονομάζει τους αντιπάλους του «τρομοκράτες» και να τους φυλακίζει

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ζήτησε να απαγορευθεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ισχυριζόμενος ότι έχει στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ -το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ την Τουρκία και την Ε.Ε.

Στο στόχαστρο το HDP

Παρουσιάζοντας «στοιχεία» για τις σχέσεις HDP-ΡΚΚ (που αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδή), ο Σοϊλού δήλωσε ότι «ένα κόμμα που δεν αποστασιοποιείται και δεν χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατικό δεν μπορεί να είναι πολιτικό κόμμα αυτής της χώρας», με αφορμή του 13 νεκρούς Τούρκους στο βόρειο Ιράκ.

Η ρητορική Σοϊλού, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους στο CNN ο Έργουιν Κότλερ και ο γνωστός Τούρκος μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ, δεν διαφέρει σε τίποτα από τη ρητορική αλλά και την πρακτική που ο ίδιος ο Ερντογάν ακολουθεί εδώ και χρόνια για να χτυπήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και κάθε φωνή που διαφωνεί μαζί του.

Ήδη η Τουρκία έχει κινήσει διαδικασία να άρει την ασυλία δεκάδων βουλευτών του HDP, προκειμένου να τους δικάσει με εξωφρενικές κατηγορίες όπως συνεργασία με τρομοκράτες, ωστόσο, από το 2016 και εντεύθεν, αυτές είναι συνήθεις κατηγορίες που το καθεστώς Ερντογάν εκτοξεύει κατά των αντιπάλων του.

«Πόλεμος» κατά των δημοσιογράφων

Σύμφωνα με το άρθρο, για τρομοκρατία έχουν δικαστεί 785 πανεπιστημιακοί για τρομοκρατία και έχουν απολυθεί 6.000, ενώ το τελευταίο διάστημα η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 560 φοιτητές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ωμών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη διοίκηση του πανεπιστημίου Μπογαζίτσι.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία έχει σύρει σε δίκη ή και φυλακίσει με κατηγορίες για «τρομοκρατία» ή «προσβολή του προέδρου» πάνω από 200 δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και έχει κλείσει δεκάδες Μέσα κάθε είδους, από εφημερίδες μέχρι ενημερωτικές ιστοσελίδες που είχαν διαφορετικές απόψεις από τον Ερντογάν.

Σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, ένας στους έξι συναδέλφους τους δικάζεται από το καθεστώς για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας» και αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, που αρχίζουν από τα 20 χρόνια και φθάνουν μέχρι τα ισόβια.

Φυλακίσεις δικηγόρων και «γκιουλενιστών»

Στο στόχαστρο του Ερντογάν, φυσικά, έχουν μπει και οι δικηγόροι, ιδίως, δε, όσοι ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα: 450 από αυτούς εκτίουν βαριές ποινές για «τρομοκρατία», άλλοι δικάζονται για αντίστοιχες κατηγορίες και στο στόχαστρο του Ερντογάν έχουν μπει και οι ΜΚΟ.

Με την αιτιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η Τουρκία κλείνει ιστοτόπους τον ένα πίσω από τον άλλο και ψηφίζει εξωφρενικούς νόμους για να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στα social media -όταν δεν δηλώνει ότι θα φτιάξει τις… δικές της πλατφόρμες για να ανταγωνιστεί το Facebook ή το Google.

Και, βέβαια, οι κατηγορίες για τη συμμετοχή του Φετουλάχ Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχουν οδηγήσει -εις το όνομα πάλι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας- χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του Καντέρ, ενώ ο ίδιος είναι persona non grata στην Τουρκία.

Κυρώσεις τώρα

Οι δύο αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να δράσει κατά της κακομεταχείρησης που ο Ερντογάν κάνει στην «μάχη κατά της τρομοκρατίας», προκειμένου να ενδυναμώσει το καθεστώς του στην Τουρκία και να καταπνίξει κάθε διαφορετική φωνή.

Καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εφαρμόσει το νόμο για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act) και να επιβάλλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή εμπλέκονται σε υπόθεσεις διαφθοράς.

Επίσης, τον καλούν να ζητήσει την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία και επισημαίνουν ότι η Τουρκία με τις τακτικές της έχει υποσκάψει το κύρος του ΝΑΤΟ και της πραγματικής μάχη κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως.

Καμία δημοσίευση για προβολή