IRIS-T SL: Πώς το γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα «εκθέτει» Μέρκελ και Βερολίνο και πώς εμπλέκεται η Αίγυπτος

Παρά τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να πείσει ότι είναι εξαιρετικά προσεκτική στις πωλήσεις όπλων που προχωρεί, φαίνεται ότι το Βερολίνο κρύβει ουκ ολίγους «σκελετούς στο ντουλάπι».

Αμφιλεγόμενες πωλήσεις όπλων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που επικαλείται στοιχεία του περιοδικού Der Spiegel, επί καγκελαρίας Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία προχώρησε σε σειρά αμφιλεγόμενων συμφωνιών για εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τέως πλέον καγκελάριος ενέκρινε την πώληση 16 πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς τύπου IRIS-T SL στο Κάιρο, μαζί με την παράδοση τριών φρεγατών τύπου MEKO A-200 EN.

Οι επικριτές της συμφωνίας όπλων μεταξύ Γερμανίας – Αιγύπτου, πιστεύουν πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή σε τέτοιου είδους συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης κατά την διάρκεια της σύναψης των συμφωνιών ήταν ο Όλαφ Σόλτς, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας. Επομένως, γνώριζε και έδωσε την έγκρισή του για τις εν λόγω συμφωνίες και είναι αμφίβολο εάν θα ακολουθήσει μια αυστηρότερη πολιτική προς αυτές.

«Πυρ ομαδόν»

Οι συμφωνίες αυτές δέχονται «πυρά» από Γερμανούς πολιτικούς και ακτιβιστές, λόγω της κακής «επίδοσης» της Αιγύπτου στα ανθρώπινα δικαιώματα και της εμπλοκής της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Ο Καρλ Γιούστεν, Πρόεδρος του Joint Conference Church and Development, είπε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της εξάγει περισσότερα όπλα σε «τρίτες» χώρες, κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Προσέθεσε, δε, ότι «όποιος υποστηρίζει την Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας πρέπει επίσης να υποστηρίξει μια συνεκτική περιοριστική πολιτική όπλων, για παράδειγμα να νομοθετηθεί ένας δεσμευτικός κανονισμός της ΕΕ που θα αφορά τον έλεγχο των όπλων». Η νέα γερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε με τη «συμμαχία» SPD, Πρασίνων και FDP συμφώνησε να εφαρμόσει μια «περιοριστική πολιτική εξαγωγής όπλων», ιδίως όσον αφορά τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης.

Το επίμαχο ΙRIS-T SL

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η πώληση του ΙRIS-T SL που είναι ένα κινητό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο IRIS-T, η κατασκευή του οποίου σχεδιάστηκε ειδικά για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικών ανέριων απειλών. Είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν σηστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers).

Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM μπορεί να καταστρέψει ένα ευρύ φάσμα απειλών,όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, συμβατικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους, πύραυλοι cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και υπό προϋποθέσεις μαχητικά αεροσκάφη. Συνίσταται σε ένα τρχοφόρο όχημα με δύο εκτοξευτές βλημάτων που μπορούν να «γεμίσουν» ξανά από ένα όχημα επαναφόρτωσης εξοπλισμένο με γερανό τοποθετημένο σε ανυψωτική πλατφόρμα. Ο εκτοξευτής IRIS-T SL μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους τροχοφόρων που μπορούν να μετακινηθούν πλήρως με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη.

Καμία δημοσίευση για προβολή