«Is the Pope catholic?» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το μέλλον της Ελλάδας

Μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε το δικό απολογισμό της περιόδου των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 έως σήμερα, σε μια συνέντευξή του στο Newpost.

Το θέμα των συντάξεων

– Για την περικοπή των συντάξεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και ότι πλέον το υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη δημιουργία αντίμετρων, στοχευμένα προς την κοινωνία, φιλικά προς την ανάπτυξη και χωρίς μείωση των συντάξεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

–  Κρίνοντας την διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατά την οποία η κυβέρνηση υποτίμησε τη βούληση των ευρωπαϊκών ελίτ που ήθελε τη διατήρηση του ευρώ με κάθε κόστος ο κ. Τσακαλώτος επιμένει στην άποψη ότι αν η Ελλάδας είχε φύγει το 2015 από την ΕΕ, ολόκληρη η ευρωζώνη θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας και συνοχής.  «Επομένως, είπε, το «whatever it takes» του Ντράγκι δεν θα μπορούσε να καλύψει αυτήν την περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σημασία μόνο το τι είναι αλήθεια, αλλά κυρίως το τι πιστεύουν ότι είναι αλήθεια αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Η γερμανική οικονομική σχολή, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και άλλες ευρωπαϊκές σχολές, υποεκτιμά το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Εκτός αν η στρατηγική του κ. Σόιμπλε ήταν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να πάμε σε μια μικρή ευρωζώνη. Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ.

–  Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια πιο ήπια μνημονιακή συμφωνία ο υπουργός είπε ότι έχει διαβάσει με προσοχή αυτά που έχουν γράψει οι Βίζερ, Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί. Στα γραπτά τους μαθαίνεις πράγματα για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, τόνισε ότι, η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup ήταν ότι έπρεπε να επιδιωχτεί η ήττα της Αριστεράς. Το μεγάλο πρόβλημα για την Αριστερά στην Ελλάδα ήταν ότι οτιδήποτε κέρδιζε στη διαπραγμάτευση, θα δημιουργούσε προηγούμενο για όλη την Ευρώπη και θα ευνοούσε δυνάμεις όπως οι Podemos στην Ισπανία ή το Bloco στην Πορτογαλία.

[more]

–  Για το εάν το κείμενο του 3ου Μνημονίου ήταν καλύτερο από αυτό που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα, ο υπουργός απάντησε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Η απόδειξη είναι ότι στο τέλος αυτού του προγράμματος πήραμε τη συμφωνία για το χρέος, κάτι που δεν προβλεπόταν στο κείμενο που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα  Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κείμενο που μας παρουσίασαν και κρίθηκε στο δημοψήφισμα, ήταν ένα κείμενο επιβολής, πολύ πίσω από όσα είχαμε διαπραγματευτεί επί μήνες. Αναιρούσε πράγματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις.»

Η κριτική των “συντρόφων του”

Αναφερόμενος στην κριτική των συντρόφων του που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το μνημόνιο ο κ.Τσακαλώτος απάντησε ότι  «Εμείς οι αριστεροί δεν είμαστε «ωφελιμιστές» αλά Τζέρεμι Μπένθαμ και Τζον Στιούαρτ Μιλ. Δεν έχουμε τη λογική του κόστους/οφέλους. Μπορεί να κάνεις κάτι γιατί είναι γενικά ωφέλιμο, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς ότι αυτό έχει κόστος. Δεν μπορείς να χάνεις την αίσθηση της τραγωδίας. Πρέπει δηλαδή να κάνεις το αναγκαίο, αλλά να μην ξεχνάς τι σημαίνει η θυσία. Στη δική μας περίπτωση υπάρχουν δύο φάσεις, Η πρώτη είναι ο ίδιος ο συμβιβασμός και η δεύτερη η περίοδος μετά από αυτόν. Και στις δύο περιστάσεις δεν δώσαμε την αίσθηση ότι είμαστε ευτυχισμένοι· αντιθέτως.»

Οι συμβιβασμοί που έπρεπε να γίνουν

– Στη συνέχει μίλησε για τους συμβιβασμούς που έπρεπε να γίνουν λέγοντας «Τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απόλυτο άκρο. Αν φεύγαμε από το ευρώ εκείνη τη στιγμή δεν θα ήταν το ίδιο με το να φεύγαμε το 2010. Είχε ήδη προηγηθεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης και η απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Θα είχαμε μια επιπλέον υποτίμηση πάνω στην ήδη γενόμενη εσωτερική υποτίμηση. Η οικονομική αναταραχή θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Η δεύτερη φάση είναι τι έπρεπε να κάνεις μετά τις 15 Ιουλίου –εδώ επικεντρώνεται η κριτική ορισμένων παλιών συντρόφων. Εγώ πιστεύω ότι δεν έπρεπε να αποποιηθούμε την ευθύνη που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνία.»

Οι επιτυχίες που επιτεύχθησαν

–  Ευχαριστημένος δήλωσε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν περίμενα ότι θα φτάναμε ποτέ στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι ευχαριστημένος γιατί πετύχαμε πολλά προς όφελος των ασθενέστερων στην τελική μορφή που πήραν τα μέτρα του Μνημονίου: ΚΕΑ, νόμος Σταθάκη-Κατσέλη, επιδόματα για τα παιδιά, περίθαλψη των ανασφάλιστων κ.α.. Ακόμα περισσότερα πετύχαμε στα πεδία της πολιτικής που δεν άπτονται του Μνημονίου όπως ο αγώνας ενάντια στην αδήλωτη εργασία, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, η Συμφωνία των Πρεσπών. Τον Σεπτέμβριο του 2015 όλα αυτά φαινόντουσαν άπιαστα.

Η απάντησή του στην κοινωνία

–  Εάν απαντούσε σήμερα στην κοινωνία για τα μέτρα που έχουν παρθεί εις βάρος της ο υπουργός θεωρεί ότι  «τα πράγματα για την κοινωνική πλειονότητα θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχαμε εγκαταλείψει τον αγώνα ή αν δεν τον είχαμε ξεκινήσει καν –χωρίς να υποτιμώ, σε καμία περίπτωση, το πόσο έχουν υποφέρει πολλοί συμπολίτες μας. Θα τους έλεγα επίσης ότι στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο ο κόσμος της εργασίας που πλήρωσε το κόστος της κρίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Για μας οι «πολλοί» είναι αυτοί που πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη της ανάπτυξης. Αν διαχειριζόταν την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία, στη καλύτερη περίπτωση, θα μας γύριζε πίσω στο 2008. Και αυτό θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές –πράγμα που δεν το νομίζω.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

–  Σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι πρώτον ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα για μια ολόκληρη τετραετία.  Δεύτερον, στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων υπήρχαν στρεβλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν. Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου. Τρίτον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη στελέχωση της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία με μόνιμο προσωπικό, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που είναι ήδη γεγονός. Αριστερά μέτρα δηλαδή.

Για τους επικριτές του

–  Για τους επικριτές του που θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις ο υπουργός απάντησε ότι « Η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα ξεκίνησε από πολύ υψηλότερο επίπεδο, εξ αιτίας της προηγούμενης συμφωνίας της ΝΔ. Μπορέσαμε να το κατεβάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε την κριτική ότι τα πλεονάσματα αποτελούν μια τροχοπέδη για τους ρυθμούς ανάπτυξης που επιθυμούμε.» Αναφέρθηκε όμως και στις σημαντικές νίκες των τριών ετών διαπραγμάτευσης όπως «το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, την κοινωνική πολιτική για τα παιδιά, τις ώρες διδασκαλίας των καθηγητών. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, διατηρούμε στην ιδιοκτησία του δημοσίου το 15% των ΕΛΠΕ και τα δίκτυα ΔΕΠΑ, ενώ πετύχαμε να συνδεθούν οι στόχοι της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και να λειτουργεί με εντελώς διαφορετική λογική και καθεστώς από το ΤΑΙΠΕΔ.»

Ο σημερινός τρόπος σκέψης του

-Ο υπουργός κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο  τρόπος σκέψης του ως προς τις αναλύσεις του, έχει αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις υπήρξαν αδυναμίες σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.  Ενώ τόνισε ότι είχε προβλεφθεί η απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ

Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα

– Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός είπε «Με τον Αλέξη είχαμε από το παρελθόν καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο.

Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας.

Όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά

Κλείνοντας την συνέντευξή του ο υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας με τη φράση «Is the Pope catholic?»

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newpost.gr (ρεπορτάζ Τάσου Τσιφόρου)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή