Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street – Ωστόσο η Citi εκτιμά ότι “η αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον”

Wall Street
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς προκαλεί έντονες ανησυχίες η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίασή της από τον Αύγουστο του 2019 με τον Dow Jones να σημειώνει “βουτιά” άνω των 600 μονάδων, καθώς η επιδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει κλίμα φόβου διεθνώς. Στο 1% οι απώλειες του Dow τον Ιανουάριο, στο 2% του Nasdaq και μόλις στο 0,2% του S&P 500.

  • Στη Wall Street χθες, o Dow Jones υποχώρησε 2,1% ή 604 μονάδες στις 28.254, ο S&P σημείωσε πτώση 1,8% στις 3.224 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,59% στις 9.150 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 23 Αυγούστου.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+4,7%) και Pfizer (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-4,8%) και Apple (-4,3%).

«Η πτώση έχει να κάνει οπωσδήποτε με τις ανησυχίες για τον ιό. Αυτό που παρακολουθούμε είναι κάτι άγνωστο για τους επενδυτές και όποτε υπάρχει κάτι άγνωστο στο προσκήνιο, η αγορά είναι ευάλωτη σε πισωγυρίσματα», ανέφερε ο Joe Saluzzi της Χρηματιστηριακής Themis Trading.

  • Ωστόσο έκθεση της Citi αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι μπήκαμε σε bear market. Όπως επισημαίνει, το παγκόσμιο ράλι που σημειώθηκε στις αρχές του νέου έτους,  έστελνε “σήματα” ότι δεν θα πρέπει κανείς να κυνηγήσει πολύ έντονα τις μετοχές και να είναι πλέον προσεκτικός. Ωστόσο, το τρέχον sell-off έλυσε αυτό το “πρόβλημα”. Έτσι, κατά την άποψη της Citi,  όσο μεγαλύτερη είναι η βουτιά, τόσο πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική για αγορά αυτού του sell-off.

Στο μεταξύ, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου γνωστοποίησε η Amazon (+7,4%), η μετοχή της οποίας ξεπέρασε για τρίτη φορά το 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,3 δισ. δολ. ή 6,47 δολ. ανά μετοχή και έσοδα ρεκόρ στα 87,4 δισ. δολ. από κέρδη 6,04 δολ. και έσοδα 72,38 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 4,04 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 86,03 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της πετρελαϊκής Cevron (-3,8%) καθώς κέρδη και έσοδα διαμορφώθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρή άνοδο τον πρώτο μήνα του έτους.

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 51,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.587 δολ./oz. Συνολικά, τον Ιανουάριο το πετρέλαιο «βούτηξε» σχεδόν 16% ενώ ο χρυσός κέρδισε 3,8%.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1089 δολ. από 1,1033 την προηγούμενη μέρα.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,52%.

Καμία δημοσίευση για προβολή