Ισχυρή ανάπτυξη διαρκείας της ελληνικής οικονομίας βλέπουν ξένοι αναλυτές. “20% σωρευτική άυξηση του ΑΕΠ έως το 2025” εκτιμά η Citigroup

 

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – που έως το 2025 θα κινηθεί σωρευτικά στο επίπεδο του 20% – βλέπουν διεθνείς αναλυτές, θεωρώντας ότι η “μεγάλη ώθηση” της ανάπτυξης ξεκινά την επόμενη χρονιά.

Βασική στοιχεία αυτής της εξέλιξης είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και η θετική επίπτωση που θα έχει στην οικονομία η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ανάπτυξης της κυβέρνησης, που θεωρείται από τα πλέον ενδιαφέροντα που κατατέθηκαν προς συζήτηση και έγκριση στις Βρυξέλλες.

Ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση διαρκείας βλέπει η Citigroup

Η Citigroup, στη νέα έκθεση της για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, εμφανίζεται αισιόδοξη για την ελληνική οικονμία, βλέποντας ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση διαρκείας. Η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 3,7%. Για το 2022 πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί με ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,9%, το 2024 στο 3,2% και το 2025 στο 3,1%.

Για το σύνολο της ευρωζώνης η Citi εκτιμά πως το 2021 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,4% και το 2022 στο 4,6%, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει ανάπτυξη 5,5% το 2021 και 4,1% το 2022.

Μεγάλα τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Citi στέκεται ιδιαίτερα στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στον μεγάλο σύμμαχο της ελληνικής οικονομίας, την ΕΚΤ. Όπως επισημάνει η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας από το μέτωπο τόσο της δημοσιονομικής όσο και της νομισματικής πολιτικής, ήταν και θα συνεχίσει να είναι άφθονη.

Για το ίδιο θέμα η Société Générale σημειώνει πως την ώθηση της ελληνικής οικονομίας κινεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που “απελευθερώθηκε” μετά και τις εξελίξεις με το “πράσινο φως” του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Société Générale επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πόροι του Ταμείου στις οικονομίες της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα είναι η νικήτρια και με διαφορά.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή