Ισχυρό προβάδισμα 9,2 μονάδων της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και 10,8% στις εθνικές εκλογές – Η επιρροή των Κεντρώων

Συνθήκες ευρείας νίκης αλλά όχι πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις – με ισχυρό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές –  δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ακόμη συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας και ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή όπως επιθυμεί o κ Μητσοτάκης. Μολονότι η πλειονότητα των πολιτών (το 65%) πιστεύει ότι στις βουλευτικές εκλογές θα επικρατήσει η ΝΔ, πολύ λιγότεροι (το 41%) ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως επιδιώκει η Πειραιώς.

Η δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές καταγράφει προβάδισμα 9,2 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ . Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η δημοσκόπηση καταγράφει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα της ΝΔ, της τάξεως του 10,8%.

Όπως δείχνει αυτή η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο κεντρώος χώρος -ο οποίος παραδοσιακά αναδεικνύει κυβερνήσεις- τάσσεται όλο και περισσότερο με την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαταλείποντας τον κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο, η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%). Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%. Συνολικά το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το 70% προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1% έναντι 17,9% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ενώ στην εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές η διαφορά ανέρχεται στο 10, 8%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, συγκεντρώνοντας το 5,8% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν:

  • Χρυσή Αυγή 5,3%
  • ΚΚΕ 4,8%
  • Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%
  • Το Ποτάμι με 1,5%
  • Λαϊκή Ενότητα 1,2%
  • ΛΑΟΣ 1,2%
  • ΑΝΕΛ 1,1%
  • Ένωση Κεντρώων 1,1%
  • ΜεΡΑ25 1,1%
  • Αλλο κόμμα 4,6%

Στην ίδια έρευνα, το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11,6%, ενώ «δεν θα ψηφίσω» απαντά το 7,6% των ερωτηθέντων και «άκυρο/λευκό» επιλέγει το 3,6%.

10,8% το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η δημοσκόπηση καταγράφει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα της ΝΔ, της τάξεως του 10,8%, ενώ η παράσταση νίκης ( η πεποίθηση που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη για το νικητή των εκλογών) είναι 65% υπέρ της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,8% στην εκτίμηση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26%. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, ΚΚΕ με 6,2%, Ένωση Κεντρώων με 1,8%, Λαϊκη Ενότητα με 1,7%, Το Ποτάμι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,4% και ΜεΡΑ 25 με 1,3%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 6,3% των ερωτηθέντων.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση των πολιτών είναι η οικονομία και οι “Πρέσπες”. Το 74% αξιολογεί αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ το 73% διατυπώνει την αντίθεση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ανατραπεί το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται συνθήκη αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος προηγείται παράλληλα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (συγκεντρώνοντας 28% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα) και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 43% θετικές γνώμες.

Όμως οι λεπτομέρειες που συνθέτουν τον καμβά των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων έχουν σημασία γιατί την επόμενη ημέρα θα αναδειχθεί η ανάγκη της “πλειοψηφίας των 180”.  Η νίκη της ΝΔ μπορεί να προδικάζεται από τους περισσότερους αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι αδιάφορο για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.

Η έρευνα περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις βουλευτικές εκλογές. Στο πρώτο κατανέμεται αναλογικά στα κόμματα η αδιευκρίνιστη ψήφος και η ΝΔ καταλαμβάνει 160 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 22. Στο δεύτερο σενάριο επιστρέφουν οι αναποφάσιστοι στα κόμματα προέλευσης τους και κατανέμονται αναλογικά η ΝΔ έχει 157 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ 82 και το ΚΙΝΑΛ 21.

Για την πολιτική σταθερότητα χρειάζονται δύο πλειοψηφίες. Με 151 βουλευτές υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χρειάζονται όμως 180 βουλευτές για να αλλάζει και ο εκλογικός νόμος. Στο δεύτερο σενάριο, από αυτά που προαναφέραμε, η κατάσταση περιπλέκεται καθώς θα χρειαστεί η σύμπραξη τρίτου κόμματος για να βρεθούν οι 180 βουλευτές οι οποίοι θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής και τα άλλα κόμματα που φαίνεται ότι μπαίνουν στη Βουλή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ…

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το “ΒΗΜΑ” 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή