Ισχυρό σήμα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ: Επιταχύνεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – Λαγκάρντ: Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει την αβεβαιότητα

Λαγκάρντ οικονομία
FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde in Frankfurt, Germany, March 12, 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Ισχυρό σήμα στήριξης της οικονομίας και της ανάκαμψης έστειλε η ΕΚΤ αποφασίζοντας στην σημερινή της συνεδρίαση την επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων και διαμηνύοντας, δια της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι παραμένει πρόωρη κάθε συζήτηση για απόσυρση των μέτρων στήριξης που ενεργοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ότι τα βασικά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητα στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ταχύτερο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2021. To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι “θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει”.

Λαγκάρντ: Αυξημένη αβεβαιότητα από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι το αναθεωρημένο guidance της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τη δέσμευση για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.” Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αυξημένη αβεβαιότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ μεσοπρόθεσμα η προοπτική του είναι υποτονική, ανέφερε. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένεται χαμηλότερα του στόχου». Εως τις αρχές του 2022, η επίπτωση των προσωρινών παραγόντων πρέπει να υποχωρήσει, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη των υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό».

Καμία δημοσίευση για προβολή