Ισχυρός πόλος στο νέο τοπίο της ενεργειακής αγοράς η ΔΕΗ. Περνάει στη μεταλιγνιτική εποχή με ανάπτυξη ΑΠΕ και εξαγορές στα Βαλκάνια. Επενδυτικό πρόγραμμα 8,4 δισ. έως το 2026

Ισχυρός πόλος στο νέο τοπίο της ενεργειακής αγοράς η ΔΕΗ

Το εισιτήριο για τη μετάβασή της στη μεταλιγνιτική εποχή και την κατοχύρωση της θέσης της ως ισχυρού πόλου στο νέο τοπίο της ενεργειακής αγοράς αγόρασε η ΔΕΗ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα.

Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 

Πίσω από την ΑΜΚ, που η διοίκηση της ΔΕΗ σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και μεγάλες ξένες τράπεζες δρομολόγησαν με απόλυτη μυστικότητα –μέσα στο κατ’ εξοχήν δίμηνο ραστώνης Ιουλίου – Αυγούστου– βρίσκεται ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα με βασικό άξονα τις ΑΠΕ και την επέκταση σε στοχευμένες εξαγορές στα Βαλκάνια ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, που αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο επιβίωσης και ανάπτυξης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας.

Βάζοντας στα ταμεία της ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ –αφού το τελικό ύψος θα καθοριστεί από την ένταση της ζήτησης και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ.– η ΔΕΗ θα πατήσει το «κουμπί» για την επιτάχυνση του επενδυτικού της σχεδίου, που έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό.

Το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πρόγραμμα 

Μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει χτίσει ήδη ένα αδειοδοτημένο χαρτοφυλάκιο ισχύος 10 GW σε όλες τις τεχνολογίες (αιολικά, φωτοβολταϊκά, αποθήκευση, μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα), εκ των οποίων στόχος είναι η ανάπτυξη 4,8 GW μέχρι το 2026, που θα της διασφαλίσει το 22% της αγοράς.

Στο επικαιροποιημένο της επενδυτικό σχέδιο η ΔΕΗ προσμετράει στα ΑΠΕ και την ισχύ των μεγάλων υδροηλεκτρικών (3441 MW), πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το συνολικό πράσινο χαρτοφυλάκιό της το 2026 στα 9,1 MW και το μερίδιό της στο 40%.

Με τον τρόπο αυτό θα έχει καταφέρει να υποκαταστήσει την ισχύ από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και μαζί με τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει, να διατηρήσει το μερίδιό της στην παραγωγή στα επίπεδα του 50%, παραμένοντας ο ισχυρός παίκτης της αγοράς με ένα διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο.

Η ενσωμάτωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών στις ΑΠΕ δείχνει να οδηγεί μεσοπρόθεσμα και σε αναδιάρθρωση του ομίλου, με το χαρτοφυλάκιο παραγωγής να περνάει στη θυγατρική ΔΕΗΑΝΑΝ, στην οποία θα μεταφερθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, με τον χαρακτηρισμό τους ως ανανεώσιμα και τον ρόλο της μητρικής να περιορίζεται περισσότερο στην προμήθεια.

Ο δεύτερος πυλώνας 

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας του επικαιροποιημένου επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ είναι μια ισχυρή θέση στις αγορές των Βαλκανίων με στοχευμένες εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.

Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί μάλιστα το 16% της συνολικής χρηματοδότησης των 8,4 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ βρίσκονται φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα στις αγορές της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες αξιολογούνται ως πιο ώριμες και ασφαλείς επενδυτικά και διερευνούνται διεξοδικά τους τελευταίους 10 περίπου μήνες.

Με την τοποθέτησή της στα Βαλκάνια η ΔΕΗ επιδιώκει από εισαγωγέας ενέργειας σήμερα να μετεξελιχθεί σε εξαγωγέα, συμβάλλοντας και στη βελτίωση του ισοζυγίου ενέργειας της χώρας.

Η επέκταση των ΑΠΕ θα προχωρήσει και μέσω συνεργασιών, όπως αυτή της RWE, που προχωράει αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Η υπογραφή των οριστικών εγγράφων 

Τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου αναμένεται η υπογραφή των οριστικών εγγράφων της συμφωνίας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Ανανεώσιμες (RWER) για τη σύσταση του joint venture, στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα.

Οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW και σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακήςς ) η ΔΕΗΑΝΑΝ έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση 9 SPV (θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού) με αντίστοιχα έργα στην περιοχή του Αμυνταίου, τα οποία όπως προβλέπει η συμφωνία θα εισερθούν στο joint venture.

Αντίστοιχη κινητοποίηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την ανάπτυξη των έργων δείχνει και η γερμανική εταιρεία η οποία έχει ιδρύσει ήδη θυγατρική στην Ελλάδα και έχει μάλιστα προβεί και στις πρώτες προσλήψεις για τη στελέχωσή της.

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της για επιτάχυνση του επενδυτικού της σχεδίου και σαφέστατη τη θέση και τον ρόλο που διεκδικεί για την επόμενη ημέρα της ενεργειακής μετάβασης.

Καμία δημοσίευση για προβολή